Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handels i kampanj för fler medlemmar

/
  • värvade medlemmar. Susanne Gideonsson, Anette Lundin och Ylva Åström informerade om avtal och värvade medlemmar på Konsum på Söder i Gävle.

Under den här veckan besöker ombudsmän och förtroendevalda i Handels cirka 500 arbetsplatser i Gävleborgs län för att värva medlemmar.


– Vi hoppas att vi kan öka medlemsantalet eller i varje fall öka intresset för facket, sade ombudsmannen Anette Dalkarls innan hon gav sig ut med flygblad och medlemslistor.

Annons

Handels var ett av de fackförbund som tappade flest medlemmar i samband med att avgiften till a-kassan höjdes och ersättningsreglerna försämrades.

Under 2007 tappade Handels i Gävleborg mer än var tionde medlem. I fjol dämpades tappet något.

– Utvecklingen vände i slutet av året, sade Susanne Gideonsson, andre vice förbundsordförande i Handels, som följde med på medlemsvärvningen bland butikerna i centrala Gävle.

När regeringen försämrade reglerna så höjdes a-kasseavgiften för de handelsanställda med 251 kronor i månaden, en avgift som är lika hög oavsett om man jobbar hel- eller deltid.

Fackavgiften varierar dock med inkomsten. En handelsanställd som tjänar 19 200 kronor i månaden, vilket från i år är minimilönen om man har jobbat tre år i branschen, får betala 318 kronor i fackavgift och 305 kronor till a-kassan.

– Om ingen var med i facket kanske vi inte skulle haft några minimilöner alls, resonerade Anette Lundin, en av dem som värvade medlemmar i centrala Gävle.

Mer läsning

Annons