Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelshögskola planeras vid Högskolan i Gävle

En handelshögskola med civilekonomexamen som bas planeras vid Högskolan i Gävle.

– Jag är övertygad om att det här är bästa lösningen för högskolan, säger rektorn Maj-Britt Johansson.

Annons

Hon hoppas att högskolans styrelse ger klartecken och ställer upp med pengar för att undersöka möjligheterna.

Förslaget om en handelshögskola är resultatet av de senaste veckornas diskussioner mellan rektorn och ämnesansvariga på ekonomiska institutionen.

Arbetarbladet har tidigare berättat om de upprörda känslorna och protesterna när Maj-Britt Johansson och högskolestyrelsen valde väg för hur de tre nya akademierna skulle formas.

E-institutionen skulle styckas upp så att fastighetsekonomin hamnade i en akademi och resten av ekonomiämnena i en annan. När det gällde uppdelningen av E-institutionen skulle Maj-Britt Johansson själv ta beslutet efter beredning.

– Diskussionerna har varit väldigt bra. Hade vi inte haft dem så hade inte förslaget om en handelshögskola dykt upp. Alla är nöjda, säger Maj-Britt Johansson.

Nu är förslaget att fastighetsekonomin tillsammans med företagsekonomi, nationalekonomi, juridik och redovisning läggs i den nya akademin för humaniora, ekonomi och samhällsvetenskap.

Högskolestyrelsen får ta ställning till förslaget 27 november.

Den tänkta handelshögskolan skulle innehålla ett civilekonomprogram med sikte på examen i marknadsföring, redovisning och finansiering, entreprenörskap och fastighetsekonomi, där framförallt det sistnämnda ämnet skulle bli profilen för Gävlehögskolan.

Vad skulle en handelshögskola innebära för Högskolan i Gävle?

– Väldigt mycket. Med tre akademier ökar tydligheten. En handelshögskola med civilekonomprogram betyder oerhört mycket för regionen och möjligheterna att rekrytera ekonomer.

Mer läsning

Annons