Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlare utan ersättning för torgbygget

/
  • RÖRIGT. Här på Stadium har man inte känt av någon större försämring av bygget. ”Det har varit rörigt och bullrigt vid ingången men vi märker inget på försäljningssiffrorna”, säger Marie Ekström.
  • VARSLAR. Inger Carlson på Depeschen har varslat sina två anställda. Hennes kunder kan inte längre parkera utanför Flanör när de vill göra snabba ärenden.
  • INGA PROBLEM. Lisa Andersson har inte märkt någon försämring sedan Stortorget började byggas om. Snarare har det underlättat att hennes butik, Lisas blommor, är lättillgänglig från Nians parkeringshus.STANNAR INOMHUS. Konditori Lido har förlorat sin guldgruva – uteserveringen. De som fikar där köper gärna med sig något hem också, enligt Monica Björk.

Två anställda är varslade och en uteservering har fått flytta. Men företagare som tappar inkomster när Stortorget byggs om får ingen kompensation av kommunen.

Annons

Inne på konditori Lido är det ont om kunder och utanför är det ännu färre. Uteserveringen blev det inget med den här sommaren, på grund av byggkaoset på Stortorget.

– Uteserveringen är vår guldgruva, vi har tappat jättemycket, säger Monica Björk på Lido.

Vanligtvis brukar de sätta ut borden 1 maj. Nu har de i stället sin uteservering från en vagn på Rådhustorget. Men enligt Monica Björk har kunderna inte riktigt hittat dit än.

På lördagarna har Lido haft stängt vid Stortorget sedan 13 juni. Att försäljningssiffrorna gått ner är hon övertygad om.

Inger Carlson på Depeschen känner igen sig.

– I en sådan här butik är det fort in, fort ut. Man parkerar utanför och springer in. Det kan man inte göra längre, säger hon och tror att klädbutikerna i Flanör har det lättare.

Hon har varslat sina två anställda om uppsägning, den ena i augusti och den andra i november.

– Mitt kontrakt går på två år till och det är inte billiga lokaler. Jag måste gardera mig, säger Inger Carlson.

Hon är besviken på hur kommunen har informerat företagarna.

– Det vi fick höra var att ombyggnationen skulle ske i sektioner och att ingen skulle bli störd. Nu är de överallt och ingenstans, säger Inger Carlson.

Ändå har responsen från handeln överlag varit mycket bättre än förväntat, enligt centrumsamordnare Eva Olsson. Flera av dem märker inte av någon nedgång.

Det har varit jobbigt för en del men det behöver inte bara bero på ombyggnationen av Stortorget, menar hon.

– Jag förstår att det är jättelätt att skylla automatiskt på det. Men det är som det är i världen med lågkonjunktur, säger Eva Olsson.

Att det får konsekvenser att inte kunna ha sin uteservering som vanligt har hon förståelse för.

Men företagarna får inte någon kompensation från Gävle kommun.

– I stadsutvecklingen är det en naturlig del att bygga om torget. Markvärmen var uttjänt och då måste vi göra så här, säger My Krutrök på tekniska kontoret.

Affärer och restauranger kan enligt henne tjäna i längden på att torget förnyas.

Mer läsning

Annons