Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans 90-åriga mor ska betala dubbel hyra

/
  • SYSTEMFEL? Johnny Wiström är upprörd över att hans 90-åriga mamma Hjördis Wiström tvingas betala flera dubbla månadshyror i samband med att hon blivit sämre och flyttat in på äldreboende. Han undrar om det kan vara rimligt att hon som har en pension på 8 000 kronor ska betalat 5 000 kronor till Gavlegårdarna under uppsägningstiden. ”Mamma har inte de pengarna, inte jag eller min syster heller” säger han.

90-åriga Hjördis Wiström i Gävle har dubbel hyra sedan hon i februari bröt lårbenshalsen och var tvungen att flytta till korttidsboende på Bomhusgården. Sin lägenhet hos Gavlegårdarna har hon inte kunnat säga upp förrän nu i juni då hon fått en permanent boendeplats på Björkegrenska gården. Nu återstår tre månadshyror under uppsägningstiden.

Annons

– Ska det verkligen vara så här? Är det rimligt med två hyror samtidigt på 5 000 vardera om man har en pension på 8 000?

Det undrar Johnny Wiström, son till 90-åriga Hjördis Wiström.

Hon bodde hemma i egen lägenhet med hjälp av sina barn fram till i februari då hon bröt lårbenshalsen. Efter ett par dagar på sjukhuset flyttades hon till korttidsboendet på Bomhusgården. Enligt Johnny konstaterade sjuksköterskorna där snart att det inte fanns någon chans att hans mamma skulle klara sig själv i eget boende mer. Detsamma ska en handläggare på omvårdnadsförvaltningen ha sagt vid ett vårdplaneringsmöte som Johnny deltog i. En permanent plats på äldreboende framstod som den enda lösningen, och i väntan på det fick Hjördis Wiström bo kvar på Bomhusgården.

– När jag förstod att mamma aldrig skulle kunna flytta hem igen sa jag att då säger jag upp hennes lägenhet hos Gavlegårdarna. Men då sa handläggaren att det får jag inte göra förrän mamma har fått besked om vart hon skulle flytta och när. Så det är först nu när mamma har fått flytta in på Björkegrenska som jag har kunnat säga upp lägenheten och då får hon fortsätta betala dubbel hyra i ytterligare tre månader, säger Johnny Wiström.

Ulla Hamrén är chef för handläggarna på omvårdnadsförvaltningen. Hon säger att handläggarnas råd brukar vara att man väntar med att säga upp sin lägenheten tills man har svart på vitt att man har en plats i särskilt boende och tid för inflyttning. Johnny Wiström har inte uppfattat det som ett råd, utan att mamman måste ha sin egen bostad kvar medan hon bodde på korttidsboendet.

Vivi-Anne Sundqvist (S), ordförande i omvårdnadsnämnden, säger att det inte ska behöva gå så långt att någon hamnar hos kronofogden på grund av dubbla hyror i samband med inflyttning på särskilt boende. Hon har för sig att det går att få till någon sorts hyresjämkning, och erbjuder sig att försöka sätta sig in i fallet efter helgen.

Mer läsning

Annons