Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är artisterna som kommer till Stolt och nykter

Syster Sol, Ison och Fille och Vigiland kommer att underhålla ungdomarna på årets Stolt & nykter i Furuviksparken.
Och målet är att ingen besökare ska råka illa ut.
– Vi jobbar förebyggande mot sexuella trakasserier, säger Sofia Hägglund, föreståndare på fritidsgården Soffan i Valbo.

Annons

I slutet av 90-talet föddes idén om ett nyktert arrangemang i samband med skolavslutningarna. Sedan dess går Stolt & nykter av stapeln i Furuviksparken varje år.

– Tidigare var skolavslutningskvällen en av de absolut värsta dagarna på året om man pratade med polis och socialtjänst. Numera är det en av de lugnaste dagarna, säger Ted Stjerneklev, projektledare för Stolt & nykter.

Som varje år så uppträder en rad artister under kvällen. I år är det reggaeartisten Syster Sol, hiphpduon Ison och Fille samt house-dj:n Vigiland som står på scenen.

– Det här är något i hästväg, we nailed it! Säger Jens Brodin, föreståndare på ungdomsgården Treffen i Sätra, om bokningarna.

Inte bara Gävles ungdomar kommer till Stolt & nykter. Ett trettiotal kommuner är inbjudna och många av Sandvikens unga kommer till arrangemanget.

Trots att Stolt & nykter vanligtvis är ett lugnt event jobbar arrangörerna hårt för att förebygga sexuella trakasserier. I projektet som de kallar "hands off" har de tagit fram strategier för att snabbt upptäcka om någon far illa. Fritidsledare kommer att ha extra uppsikt över dansgolv och karusellköer för att se om någonting händer.

– Det har inte varit ett stort problem, men det har förekommit. Besökarna ska känna sig trygga och komma direkt till en vuxen om något händer, säger Sofia Hägglund, föreståndare på fritidsgården Soffan i Valbo.

Upp mot 3000 skolungdomar förväntas komma till Furuviksparken den 14 juni.

Här kan du se hela reprisen från vår livesändning i Furuviksparken där du får veta mer om Stolt & nykter.

Mer läsning