Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är datorföretagets nya arbetsplats

/
  • 30 meter under jord. Cecilia Zarbell och Fredrik Sandberg på Fiberdata ser fram emot att bygga om bergrummet och flytta in företagets driftcentral i det gamla bergrummet.
  • grottliknande. Det finns två gångar ned i bergrummet i Järvsta. Tanken är att gångarna ska göras lite bredare och bättre belysta, men den grottliknande miljön ska ändå finnas kvar.
  • blivande hotellrum. De gamla logementen har  50 sovplatser avsedda att användas i kristid. Nu ska rummen byggas om till sex modernare hotellrum.

Här är företaget som ska ha sin arbetsplats 30 meter under jord. Gävleföretaget Fiberdata har stora planer för bergrummet i Järvsta, som de har köpt av kommunen.
– Många i vår personal tycker att det skulle kännas häftigt att jobba här nere, säger Fiberdatas vd, Christer Brunström.

Annons

Många bilister som passerar Järvsta på riksväg 76 har nog sett bergväggen med en dörr i vid sidan av vägen. Det är reservingången till det bergrum som Fiberdata nu har köpt. Huvudingången är en oansenlig ståldörr på baksidan av berget. Den leder in i en 30 meter lång, nedåtlutande gång. När man svänger vänster i änden av gången och kliver in genom några tjocka dörrar kommer man in i vad som liknar ett helt vanligt kontor. Det är visserligen inte toppmodernt, men förvånansvärt fräscht.

– Tiden har stått stilla i lokalerna, men nu ska det bli puls här inne. Det här passar utmärkt för oss, säger Christer Brunström, vars företag Fiberdata nyligen har betalat kommunen 2,5 miljoner för bergrummet, med inventarier och allt.

Bergrummet i Järvsta byggdes av militären på 1950-talet. På 80-talet tog kommunen över och 1990 renoverades hela anläggningen för 20 miljoner kronor. Meningen var att kommunledningen skulle använda bergrummet som ledningscentral under kristider, men när den politiska Europakartan ritades om för knappt 20 år sedan ändrades förutsättningarna. Sedan 1995 har bergrummet stått oanvänt och varit en förlustaffär för kommunen.

Nu är Fiberdatas plan att lägga ungefär 2,5 miljoner utöver köpesumman på att bygga om bergrummet till en toppmodern drift- och övervakningscentral för bland annat ett tjugotal bredbandsnät runt om i landet, från Arvidsjaur i norr till Ängelholm i söder. Centralen ska vara bemannad med personal dygnet runt och utöver det kommer sex personer att ha kontorsjobb i bergrummet under dagtid.

– Den här miljön är perfekt för att skydda den infrastruktur och de datasystem som vi är så beroende av i dag, säger Christer Brunström och påpekar att el, reservkraft, vatten och kyla som krävs för att skapa driftsäkerhet redan finns på plats.

Förutom sin egen driftcentral tänker man även erbjuda andra företag att lagra sina dataservrar på ett säkert sätt inne i bergrummet. Hotellrum och uthyrbara konferenslokaler finns också med i Fiberdatas planer.

Enligt arkitekten Nils Simonsson, som Fiberdata tagit hjälp av för att rita om bergrummet inför ombyggnaden, har det varit en utmaning att skapa en dräglig arbetsmiljö för personalen.

– Det måste fungera i längden och ska inte kännas som om man sitter i en källare jämt och ständigt, säger han.

Bristen på solljus är det största problemet. Problemet kan lindras genom att man till exempel har armatur som ändrar styrka under dygnets timmar. En annan lösning är att ha en parabol som fångar upp solljus utanför berget och sedan leda ned ljuset i bergrummet med hjälp av fiber.

Innan ombyggnaden börjar tänker Fiberdata ordna öppet hus i början av april för alla som vill ta sig en titt på bergrummet. Inflyttning i den nya driftcentralen sker någon gång i juli.

Mer läsning

Annons