Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är den nya landstingsledningen

/

Den politiska krisen i landstinget Gävleborg är nu löst.
Centerpartiet lämnar samarbetet med alliansen för att styra landstinget med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Det är en historisk uppgörelse, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Annons

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet delar den politiska makten

Efter elva veckor av osäkerhet och handlingsförlamning har landstinget Gävleborg fått en ny politisk ledning. Och det blir en historisk sådan.

För första gången någonsin har landstinget fått en blocköverskridande majoritet.

Centerpartiet har valt att avsluta samarbetet med de övriga borgerliga allianspartierna och för att i stället göra gemensam sak med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De har i sin tur gjort slut med Vänsterpartiet.

– Det är en historisk händelse för både landstinget och Centerpartiet. Vi bryter dem socialdemokratiska dominansen som pågått i 90 år och gör att landstinget nu blir grönare och mer borgerligt, säger Centerns distriktsordförande Karin Ånöstam.

Även Socialdemokraternas länsordförande riksdagsledamoten Raimo Pärssinen utrycker sin lättnad över att man nu nått en uppgörelse.

– Det är äntligen slut på dödläget i landstinget. Vi får en stabil majoritet som inte är beroende av enstaka personer.

Men det finns inom Centern kritiska röster till att man överger sina borgerliga vänner i alliansen och många befarar att partiet kommer att få betala ett högt pris för det i nästa val.

Centern har därför fått förhållandevis bra betalat för att gå in i samarbetet med S och MP.

Både i form av poster och politik.

Dagens fyra landstingsråd ersätts av fem – och C får lika många och i princip lika tunga landstingsrådsposter som S som är ett nästan tre gånger så stort parti.

Ann-Margret Knapp (S) och Björn Brink (C) kommer att dela på ansvaret för finans- och strategifrågorna medan Tommy Berger (S) och Hannah-Karin Linck (C) tar hand om hälso- och sjukvården. Miljöpartiets Maria Aspers fortsätter som ansvarig för miljö och folkhälsa.

Tanken är att samarbetet ska pågå till och med 2010. Formellt väljs den nya landstingsledningen av landstingsfullmäktige 24 mars.

Mer läsning

Annons