Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är fartyget som kan bli flyktingboende i Norrsundet

/
  • M.S. Delphin kan bli boende för flyktingar i Norrsundet.

M.S. Delphin heter kryssningsfartyget som kan komma att bli flyktingboende i Norrsundet. Fartyget byggdes i Finland 1975. Nu seglar det under Bahamasflagg med Nassau som hemmaflagg.

Annons

Det brittiska bolaget TEC Farragon lämnade på tisdagen in bygglovshandlingar till Gävle kommun gällande jättefartyget som kan bli flyktingboende i Norrsundet. Fartyget heter M.S. Delphin, och byggdes 1975 i Turku i Finland. Nu är det registrerat på Bahamas, med hemmahamn Nassau.

LÄS MER: Jättefartyg med 660 platser kan bli flyktingboende i Norrsundet

TV: Boende i Norrsundet om flyktingboende i hamnen – "Jag ser det som positivt"

Fartyget har 233 passagerarhytter och enligt avtalet som företaget har tecknat med Migrationsverket ska 662 boendeplatser erbjudas. Men Migrationsverket har option på att kunna utöka detta till 760 platser.

På fartyget i sig självt finns det enligt ansökan utrymmen för exempelvis bar, frisersalong, bibliotek och vårdcentral. Vad som kommer att erbjudas när det eventuellt lägger till i hamnen vid Norrsundet är oklart. Migrationsverket ställer i avtalet krav på att det ska finnas gemensamma utrymmen med TV-rum och WiFi. Dessutom ska det finnas lekrum.

De boende ska enligt Migrationsverkets avtal ha möjlighet att ta sig till allmänna serviceanläggningar så som exempelvis förskola, vårdcentral och bibliotek i den mån det behövs. Exakt vad det här innebär är oklart i dag, men under bygglovsprocessen kommer kommunen att skicka ut handlingarna på remiss till polis, räddningstjänst och ambulans.

Enligt uppgifter på Wikipedia hette fartyget Belorussiya när det byggdes, och skulle då användas av Sovjetunionen som ett kryssningsfartyg på Svarta havet. Efter Sovjetunionens kollaps ska det ha varit i bruk Stilla havet och seglat från Sydney. Under en reparation 1992 i Singapore började fartyget luta och ta in vatten, och fick till slut seglas till Bremerhaven i Tyskland där det blev totalrenoverat 1993. 1996 byttes namn på fartyget till M.S. Delphin.

Arbetarbladet har sökt rederiet för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Eventuellt flyktingboende blir inte räddningen för skolan

Mer läsning

Annons