Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är garaget som måste rivas

/
  • RIVS? Två domstolar har bestämt att garaget på Söder i Gävle måste rivas. Nu begär ägaren Ola Eriksson att Högsta domstolen ska riva upp domarna.

Här är det nybyggda garaget i Gävle som måste rivas. Det har både tingsrätt och hovrätt bestämt. Men ägaren Ola Eriksson ger sig inte utan går till Högsta domstolen för att få behålla det.

Annons

Och hjälper inte det planerar han andra åtgärder.

– Tvingas jag riva kostar det ett par miljoner, säger han.

Det handlar om en infekterad tvist i bostadsrättsföreningen Åkern på Söder i Gävle. Ola Eriksson ville för några år sedan bygga nytt garage och fick så kallade grannintyg påskrivna av tre personer som alla satt i bostadsrättsföreningens styrelse, en av dem som ordförande. På den grunden sökte och fick han byggnadslov. Ett år senare började han bygga.

Reaktionen blev kraftig både från grannar och bostadsrättsföreningens styrelse när de förstod att garaget skulle bli 17 meter långt och sträcka sig längs större delen av tomtgränsen. De försökte stoppa bygget men Ola Eriksson stod på sig och byggde vidare.

– Jag hade ju alla papper klara sedan länge. De kan inte komma och ändra sig när jag börjat bygga, säger han.

Först när garaget var färdigbyggt hamnade tvisten i domstol. Gävle tingsrätt konstaterade att Ola Eriksson gjort fel. Han hade behövt ett protokollfört styrelsebeslut som gav honom tillstånd att bygga. Att grannarna som skrev på grannintyg satt i styrelsen räcker inte, och det borde Ola Eriksson ha förstått. Domen överklagades, men nu har hovrätten i Sundsvall kommit fram till exakt samma ståndpunkt: Garaget måste rivas. Gör inte Ola Eriksson det själv har bostadsrättsföreningen rätt att göra det på hans bekostnad.

I går begärde Ola Erikssons advokat Andreas Welin prövningstillstånd i Högsta domstolen. Han menar att Ola Eriksson hade gjort vad som kan krävas av honom när han informerade styrelsen och fick deras påskrifter.

– Ola Eriksson handlade i god tro. I det flesta andra sammanhang ska inte den som är i god tro drabbas när ett fel har begåtts. Jag anser att både tingsrätt och hovrätt har tänkt fel här. Det vill jag få prövat i Högsta domstolen.

Om Högsta domstolen inte beviljar prövningstillstånd har Ola Eriksson och hans advokat andra planer för hur tvisten ska drivas vidare.

– Då hävdar jag att det krävs ett årsstämmobeslut i föreningen om den ska fullfölja rivningen. Då får vi väl se om det finns en majoritet för det, säger advokat Welin.

Och Ola Eriksson själv kan tänka sig att stämma styrelseledamöteterna på ersättning om han tvingas riva. Kostnaden för att bygga garaget, riva det och bygga ett nytt mindre blir säkert ett par miljoner, tror han.

Mer läsning

Annons