Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävles nya generation av pingisspelare

/
  • Gefle Pingis samlar spelare från sex år och uppåt.
  • Benjamin Yang, 15 år, räknas som en av klubbens största talanger. Vincent Karlsson, 11 år, har bara spelat i två år men tog en meriterande seger vid en stortävling i Enköping.
  • Gefle Pingis nya logga är proffsigt designad tack vare kontakter i bordtennisens hemland Kina.
  • Ungefär 25 spelare ingår i den röda tävlingsgruppen.

Gävles bordtenniskarta har ritats om. Flera förändringar på kort tid; nytt förbund, ny klubb, nya talanger.

Annons

Det är torsdag kväll i Stenebergsskolans källare. Under bordtennisborden lyser det nya röda golvet inbjudande. Tävlingsgruppen tränar under ledning av Tobias Öhrn. Celluloidbollarna flyger i luften. Runt borden svettas ett tjugotal i den nya generationen pingisspelare i Gävle.

I somras försvann i tysthet två anrika klubbar. Bomhus BTK och Fridhem/Urnan beslöt sig för att slå ihop sina verksamheter. I deras ställe uppstod Gefle Pingis. Sammanslagningen var en konsekvens av avtagande intresse. Lagidrotter som innebandy stjäl många talanger. Nu är tidigare "arga" konkurrenter samlade i en ny gemenskap.

Helena Öhrn var aktiv i Bomhus BTK på 80-talet under en tid när intresset var på topp. Klubben hade 350 medlemmar och det spelades pingis i alla skolor. Att svenska spelare utmanade och ofta vann på världsnivå var lockande ­förebilder.

– Att slå ihop klubbarna har varit på tal förr, säger hon. Nu kände vi att det var dags. Onödigt med dubbla styrelser och dubbla verksamheter när vi hellre kan samsas i en enda. Det har blivit ett lyft, många känner ett värde att ingå i en klubb.

Mattias Gustafsson var med när Fridhem och Urnan slog ihop i början av 90-talet och han ser också stora fördelar med Gefle Pingis.

– Vi har fått ihop ett bra gäng, de är jämna både i ­ålder och kunnande, alla kan slå alla, det motiverar till fortsatt träning, säger han.

I september gick Gästriklands bordtennisförbund samman med Uppland. Det har öppnat för tävlingar söderut. Som för två veckor sedan när Gefle Pingis ställde upp med 16 spelare i Stratospoolen i Enköping. Första riktiga stortävlingen för nya klubben. Spelarna bar nummerlappar och 57 bord var uppställda.

– Vi färgade hallen blått, säger Mattias Gustafsson och Helena Öhrn fyller i:

– Många andra klubbar blev imponerade av vår bredd.

Säkert också topp. Elias Färdigh, 12 år, vann tre klasser, i en av dem hade han klubbkompisarna Ferdinand Öhrn och Linus Holmgren med sig upp på prispallen. Vincent Karlsson, 11 år, vann herrklassen (!) och Tilda Pilstrand, 13 år, blev trea i sin klass. Även övriga överträffade sig själva och många nådde kvartsfinaler.

Gefle Pingis har fyra träningsgrupper, totalt runt 75 spelare som drillas av fyra tränare och lika många hjälptränare. Det finns möjlighet att växa, menar Helena Öhrn, särskilt i Vikingaskolan i Bomhus där ett tiotal ingår i ena nybörjargruppen.

– Vi hade en rekryteringskväll i Steneberg i mitten av januari och det kom många nya som ville prova på, men det behövs flera ledare. Vi välkomnar föräldrar som vill vara med, vi är fyra utbildade tränare som kan dela med oss av våra kunskaper, säger Helena Öhrn.

Även om mycket har förändrats är en sak sig lik. I helgen arrangeras Urnanträffen för 47:e gången på Träffen i Sätra. I fjol ströks tävlingen när den krockade med Hälsingebocken i Söderhamn. Nu är Urnanträffen flyttad i kalendern och dess status har sänkts från att tidigare ha varit en Grand Prix-tävling. Det blir första gången som Gefle Pingis står som arrangör och till sin hjälp har man domare och funktionärer från pingissektionen inom Valbo AIF.

Mer läsning

Annons