Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs för funktionsnedsatta

/
  • De blå markeringarna visar planerade kommunala särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning. De vita rutorna visar sådana som är under utredning.
  • De blå markeringarna visar planerade kommunala särskilda boenden för äldre. De vita rutorna visar sådana som är under utredning.

Efter viten på grund av brist på boenden för personer med funktionsnedsättning börjar nu kommunen bygga. Här ser du var.

Annons

Bristen på särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning har kostat Gävle kommun hundratusentals kronor i vite. För två år sedan tog Gävle kommun krafttag för att få till fler särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning.

– Vi har haft stor brist på sådana här boenden under lång tid, och har fått betala viten till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu har vi en ganska offensiv utbyggnadsplan för att komma tillrätta med detta, säger Gustav Engblom, utredare på omvårdnadsförvaltningen.

Kommunen beslutade i april föra året att bygga tio nya särskilda boenden fram till år 2019.

– Vi är på jakt efter fastigheter där vi kan bygga, och har just nu sju olika projekt igång i pipen samtidigt. Ett av dessa är för barn och unga, det har vi inte haft i Gävle tidigare, säger Gustav Engblom.

Fem boenden är planerade, fast i olika skeden av planerings- eller byggprocessen, och möjligheten till ytterligare två projekt utreds.

När blir det första boendet klart?

– Ombyggnationen på Vallongatan är klar i september. Sedan var tanken att Forsbacka skulle vara klart första halvåret 2016, men det överklagades och det kommer ta till september innan länsstyrelsen bedömt den. Vår tanke var att gjuta grunden till huset över sommaren, men nu går inte det. Så då blir det Västerbacken i Hille som står på tur, i maj 2016.

Kommer ni att lyckas bygga ikapp behovet?

– Jag tror att vi kommer både hinna byta ut de boende som håller lägre standard, bygga ikapp underskottet och möta det ökande behovet.

Vad gäller vård- och omsorgsboenden för äldre finns fem boenden planerade, eller redan öppnade.

– Där bygger vi ut Gävle strand och Bomhusgården i kommunal regi, och har många privata som har byggt och planerar att bygga. Tillsammans med privata entreprenörer kommer vi att gå från ett underskott till ett överskott av boende för äldre, säger Gustav Engblom.

Mer läsning

Annons