Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får du bästa och sämsta vården

/

Familjeläkarmottagningen i Ockelbo och Andersbergs hälsocentral hamnar fortfarande i topp när patienterna rankar vården. Men flera hälsocentraler som ligger sämre till har lyft sig rejält.

– Det tyder på att det patientenkäterna tas på allvar, säger Robert Hill på Hälsovalskontoret.

Annons

För andra året har slumpvis utvalda patienter i hela landet fått svara på frågor om hur de upplevt sitt senaste besök på hälsocentralen. I Gävleborg har 5 616 personer svarat och vården får överlag högt betyg.

De allra flesta tycker att de har fått ett respektfullt och hänsynsfullt bemötande och säger sig ha förtroende för den läkare eller sjuksköterska de träffat. Minst nöjd är man med känslan av delaktighet och den information man fått vid besöket.

Bättre resultat än förra året

Resultatet är bättre än när undersökningen gjordes hösten 2009 och det finns flera teorier om vad det kan bero på.

Hälsovalsreformen – som ökat konkurrensen och patienternas möjlighet att fritt välja hälsocentral – har sannolikt spelat in. Vad patienterna tycker om sin hälsocentral och hur de upplever vården har fått större betydelse.

– De här frågorna har fått ökad status, konstaterar Rober Hill som är chef för landstingets Hälsovalskontor.

Enkätundersökningen i sig kan också ha spelat in. Flera av de hälsocentraler som fick dåliga betyg förra gången har nämligen förbättra sig ganska mycket. Stortorgets, Sätra och Hofors hälsocentraler ligger visserligen fortfarande sämst men glappet till de övriga har minskat rejält.

– Det tyder på att man tagit förra årets resultat på allvar och jobbat med det här. Det är roligt eftersom det innebär att medborgarnas inflytande över vården ökat, säger Robert Hill.

Vid förra mätningen fick Hofors hälsocentral bottenbetyg för tillgängligheten, nu ligger man i nivå med snittet i riket. I dag är det också betydligt fler patienter som svarar att de skulle rekommendera Sätra Hälsocentral till andra och på Stortorget har förtroendet för personalen ökat betydligt.

Ockelbo och Andersberg i topp

Allra mest nöjda är patienterna med vården på familjeläkarmottagningen i Ockelbo och hälsocentralen i Andersberg – de toppade även förra året och ligger bra till också i nationell jämförelse.

Bra betyg – kring eller strax över genomsnittet i riket – får hälsocentralerna Södertull och Gävle, liksom Hamrånge, Hedesunda, Brynäs, Strömsbro, Valbo och Storvik.

I undersökningen finns inte två av de nyaste hälsocentralerna med. Hur Hälsopartner i Sandviken och City hälsocentral i Gävle står sig i konkurrensen får vi veta först nästa år.

Mer läsning

Annons