Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns lediga jobb

/
  • BRANDÖVNING. Briggen Gerdas besättning hade brandövningar i går. Kocken Sören Hjelm fick pröva att släcka en brand med brandsläckare.
  • veteran. Jungman Carro Andersson gör sin fjärde säsong ombord på Briggen Gerda. ”Det är roligt. Besättningen blir som en familj, alla kommer tillbaka.”
  • ny utmaning. Styrman August Jansson ska se till att Briggen Gerda klarar slussarna så att hon kan segla in i Mälaren i sommar. ”Vi använder både ny och gammal navigation när vi seglar. Magnetkompassen är en gammal princip som använts i ett par tusen år men vi har även GPS.”

Är du intresserad av att få jobba till sjöss i sommar? Briggen Gerda söker besättning.
– Det blir garanterat en upplevelse. Vi söker i första hand en jungman som kan jobba på däck, säger överstyrman August Jansson.

Annons

Förberedelserna är i full gång, Gerda ska snyggas upp efter vintervilan. Det luktar tjära och målarfärg ombord på den gamla briggen. Och i går hade besättningen brandövningar. De fick träna på en brinnande docka hur man kväver en eld med brandfilt och de fick lära sig att hantera olika typer av brandsläckare.

På lördag 16 maj inleder Briggen Gerda den fjärde seglingssäsongen. Den börjar med dagsturer i Gävle men 28 maj startar långturen då Gerda anlöper ett 20-tal hamnar i Östersjön och Mälaren. I Karlshamn vänder hon hemåt igen i slutet av augusti.

– Det ska bli kul att segla till Visby igen. Nytt för i år är att vi som första brigg på 100 år ska segla in i Mälaren. Det blir lite slussning men det ska inte vara några problem, säger August Jansson, överstyrman på Briggen Gerda.

Besättningen ska egentligen bestå av 14 personer men ännu fattas tre man.

– Vi söker besättning. De sökande måste vara minst 18 år och ha ett läkarintyg på att de är friska. Du får gärna ha erfarenhet av segling men det är inget krav.

August Jansson, som är utbildad sjökapten, mönstrade av ett annat fartyg i förrgår och snabbade sig till Gävle. Han har seglat med Briggen Gerda alla fyra säsongerna.

– Det känns som att komma hem. Gerda är ett fantastiskt fartyg, hon var den enda seglande briggen i Sverige de första åren, men nu finns även Tre Kronor från Stockholm. Det är en bit kulturhistoria och som sjöman känns det bra att få förvalta den gamla traditionen vidare.

För den som inte vill jobba ombord hela sommaren men ändå vill hänga med på en segeltur, finns möjligheten att boka dagsturer eller längre turer via hemsidan www.briggengerda.com.

Mer läsning

Annons