Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns riskkapital­bolagen

/

Riskkapitalbolagen finns med i en rad olika verksamheter i Gävle – i allt från industrier till äldreboenden.

Här är några exempel från vård, omsorg, apotek och skola.

Annons

Vård:

Carema driver hälsocentraler på Södertull, på Brynäs och i Bomhus. Carema ägs av Ambea AB som i sin tur ägs av riskkapitalbolagen Triton och KKR. Det är oklart vilka som står bakom riskkapitalbolagen, men bland annat Ingvar Kamprad har pekats ut som en investerare i Triton.

Omsorg:

Carema driver äldreboenden i Stigslund och på Brynäs. De bedriver även hemtjänst.

Attendo Care driver sex gruppboenden för funktionshindrade i Gävle kommun. Bolaget ägs av riskkapitalbolaget IK Investment.

Apotek:

Apoteket Hjärtat driver apotek på Drottninggatan, i Andersberg och vid Hemlingby köpcentrum. Apoteket ägs av riskkapitalbolaget Altor. De äger även kedjan Byggmax, som finns etablerad i Gävle.

Skolor:

John Bauer-gymnasiet är Gävles största gymnasiefriskola. John Bauer-skolorna ägs sedan 2008 av det danska riskkapitalbolaget Axcel.

Baggium Utbildning AB äger Gävle och Sandvikens praktiska gymnasier. Baggium ägs i sin tur till 70 procent av det norska riskkapitalbolaget FSN Capital.

Utöver dessa finns en rad andra privata företag i de här branscherna, men som inte är uppbyggda av riskkapital.

Andra exempel på riskkapitalbolag med verksamhet i Gävle är Nordic Capital som äger godisföretaget Leaf (de äger även vårdföretaget Capio) och statliga Almi Invest som nyligen köpte in sig i Mackmyra Whisky. Inom personlig assistans finns flera bolag med riskkapitalbolag i ryggen – till exempel Frösunda och Humana.

Mer läsning

Annons