Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittades Deber

/

Den döde man som hittades i vattnet vid Fredriksskans på måndagskvällen är den försvunne Deber Rashid. Det kunde polisen konstatera med hjälp av klädseln och en nyckel i hans ficka som passade till lägenhetsdörren

– Kläderna stämmer väl överens med de som Deber bar, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Annons

Polisen bekräftar av princip inte officiellt hans identitet innan den har hundraprocentigt fastställts av en rättsmedicinsk undersökning. Men just nu finns det ingenting som tyder på något annat än att det var Rashid som hittades i vattnet.

Kroppen hade svarta skor, en grå tröja och slitna jeans, precis som Debers klädsel beskrivits. I kläderna har polisen också hittat en nyckel som passade i lägenhetsdörren.

På den Facebooksida som startades efter försvinnandet skrev både anhöriga och vänner öppet om hans död under tisdagen. Och Debers släktingar och vänner samlades till en sorgeceremoni.

Öppen utredning

Allt tyder just nu på att Debers död är en olyckshändelse. Men polisens brottsutredning hålls öppen i väntan på den rättsmedicinska undersökningen av kroppen. I samband med den fastställs också Debers identitet vetenskapligt med hjälp av tandstatus eller DNA.

Enligt polisens presstalesman Mikael Hedström gjordes ingen undersökning av kroppen på måndagskvällen.

– Vi rör den så lite som möjligt för att inte förstöra eventuella spår, säger han.

Ett preliminärt besked om det finns något som kan tyda på att ett brott kan ligga bakom dödsfallet kan komma inom ett par dagar. Resultat från den kompletta rättsmedicinska utredningen tar flera veckor.

Polisen poängterar än en gång att det inte finns några personer som är misstänkta för att ligga bakom Rashids försvinnande.

Utan sällskap

– De bråk som hände före försvinnandet är väl kartlagda och bekräftade av oberoende vittnen. Ingen av de inblandade hade någon avsikt att skada Deber, och senast han sågs gick han själv på Fältskärsleden, säger Mikael Hedström.

Deber Rashid försvann natten till 18 april efter en fest på Brynäs.

Han hittades vid 18-tiden på måndagskvällen i Gävles hamninlopp, 10–15 meter från kajen i Fredriksskans, av privatpersoner som var ute i en båt.

Kroppen hittades vid 18-tiden på måndagskvällen i Gävles hamninlopp, 10–15 meter från kajen i Fredriksskans.

Mer läsning

Annons