Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här invigs en ny del av akuten på Gävle sjukhus

/
  • Lotta Thorbjørnsen, vårdenhetschef på akutmottagningen i Gävle, Peter Sund, chef på akutmottagningen i Gävle och Simon Nilsson, verksamhetschef VO akut höll tal på invigningen av akutens uppfräschade lokaler.
  • Den obligatoriska bandklippningen ägde också rum.

Gävle sjukhus hårt kritiserade akutavdelning har nu fräschats upp för 8 miljoner kronor. På onsdagen invigdes de nya lokalerna.
– Det här har alla förutsättningar att bli bättre både för patienterna och för medarbetarna på akuten, säger Simon Nilsson verksamhetschef VO akut.

Annons

Våren 2014 var situationen som värst för akuten. Då hade ett 30-tal sjuksköterskor på kort tid slutat och läkarna konstaterade i ett gemensamt brev att de inte längre kunde ta ansvar för vården.

Sedan dess har ledningen hunnit bytas ut och i somras inleddes den omfattande renoveringen för 8 miljoner kronor.

LÄS MER: Ett lyft för akuten - paviljonger ger mer plats för patienter

Tanken är att de nya lokalerna ska ge bättre utrymme och översikt över patienterna och en renodling av personalens utrymmen. Efter renoveringen finns inte de så kallade korridorsplatserna kvar, i stället har man övervakningsplatser med glasväggar.

Även ytskikt och möbler har bytts ut för att fräscha upp och effektivisera.

Trots den stora renoveringen är det bara en tillfällig lösning. Tanken är att bygga en helt ny akutmottagning inom ett par år.

Peter Sund, chef på akutmottagningen, berättar att man hållit budget.

– Ja, det har bara skilt sig ett par procent, men på det stora hela har vi hållit oss inom den budgetram vi fick, säger han.

Simon Nilsson, verksamhetschef på VO akut, är väldigt nöjd med resultatet. Han sa till Arbetarbladet i samband med att han skulle ta över som chef "att det bara kunde bli bättre".

LÄS MER: Nya chefen för akuten: "Det kan bara bli bättre"

– Vi har fått bort korridorvården som innan var en stor kaosfaktor. Folk bara ryckte tag i första bästa pyjamasklädda person i personalen för att få hjälp, vilket ledde till förvirring. Efter ombygget ska flödena fungera bättre, säger Simon Nilsson.

Regionrådet Hannah-Karin Linck tror att akuten kommer att fungera snabbare med den nya organisationen.

– De nya lokalerna bidrar till att den enskilda patienten som söker akutvård snabbt hamnar rätt, säger Hannah-Karin Linck (C), i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Läkarlarmet: Vården inte säker

Mer läsning