Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du åka skridskor – många banor är spolade

/

Nu finns det många spolade isbanor både i Gävle och Sandviken. Det är vädret som avgör hur länge det är möjligt att åka, men isarna klarar några plusgrader och ser ut att bli kvar.

Annons

LÄS MER: Skridskoglädje i Ulvsäter – här kan barnen åka på rasterna

Kylan som har varit under januari har gjort det möjligt att spola is utomhus. I Gävle och Sandviken finns flera isbanor för allmänheten, och möjlighet att åka finns även i bland annat Älvkarleby och Torsåker.

I Gävle började kommunen spola upp isarna i mellandagarna, och sedan dess har det varit en bra skridskovinter berättar Christian Jansson, parkingenjör på Gävle kommun och ansvarig för de isbanor som inte ligger vid idrottsanläggningar.

– Det har varit så mycket folk som har åkt där på dagarna så det har nästan varit lite bökigt att spola i bland. Och det är ju positivt när det är så, säger han.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Isarna är som mest sårbara för värme under tiden de byggs upp. För att få en jämn och bra is ska man helst spola igen så fort det första vattenlagret har frusit, men om temperaturen då kryper upp över nollan blir det svårt.

– Till en början måste man bygga upp isen, och exempelvis vid Sörby är det en gräsmatta som isen är på och då tar det längre tid för den är ojämnare. Men på exempelvis Vikingaskolan är det asfalt så där går det snabbt, säger Christian Jansson.

LÄS MER: Nu finns fem mil preparerade skidspår i Högbo

Det är vädret som avgör hur lång skridskosäsongen blir. Naturen får ha sin gång, och det är fritt att åka tills isen smälter bort. Christian Jansson tror dock att isarna klarar sig ett tag till.

– Som jag har förstått det på väderleksrapporterna ska det bli lite varmare nu, men det ska inte innebära att isarna försvinner för sen ska det komma kyla igen. En liten värmeknäpp spelar ingen roll för isarna, bara det inte håller i sig för länge och börjar regna ymnigt.

LÄS MER: Nu är de första skidspåren i Gävle klara

Mer läsning

Annons