Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du dricka alkohol – utan att riskera böter

/

Lagom till Stadsfesten letar sig många Gävlebor ut på gatorna med systemkassar i händerna.
Men det finns regler kring var alkohol får förtäras – även om de är svåra att hitta.

Annons

Många tror att det är förbjudet att dricka alkohol på alla offentliga platser, men det stämmer inte. Det är upp till varje kommun att bestämma i vilka områden – och eventuellt under vilka tider – som alkoholförtäring inte är tillåten.

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna i Gävle kommun är det förbjudet att dricka spritdrycker, vin och starköl i exempelvis centrala Gävle och delar av Söder, Stadsträdgården och Boulognern – om det inte sker i samband med tillåten servering.

– Oftast handlar det om platser där vi inte vill att det ska drickas alkohol eftersom det blir busliv, säger Karl Blad, gatu- och parkchef i Gävle kommun.

Men för att veta vilka områden som gäller måste man gå in på kommunens hemsida och leta fram reglerna. Och det är inte helt enkelt. Karl Blad har också problem att hitta föreskrifterna, när Arbetarbladet ber honom ta fram dem.

– Det borde gå att hitta reglerna snabbare än vad det gör nu. För allmänheten är det inte lätt att hitta dem, säger han.

Det krävs nämligen att man vet vad dokumentet heter för att det ska gå att googla fram: "Allmänna lokala ordningsföreskrifter".

I föreskrifterna listas nio områden i Gävle där det är förbjudet att dricka alkohol – på alla andra platser är det tillåtet. Åtminstone så länge man har åldern inne, och inte stör den allmänna ordningen.

Om man blir ertappad med att dricka alkohol inom de områden där det är förbjudet är det ett brott mot ordningslagen.

– Oftast skriver polisen ut en ordningsbot på 500 kronor och häller ut drycken. Men vi kan också beslagta alkoholen, säger Jan Ekholm, ställföreträdande lokalpolisområdeschef.

LÄS OCKSÅ: Appen som visar var det är fritt fram att dricka alkohol

Mer läsning

Annons