Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här köper du billigaste matkassen i Gävleborg

/
 • här handlar du billigast. Ica-handlaren Jan Håkansson glädjer sig åt att hans butik Ica Kvantum Fjällbacken            har Gävles billigaste matkorg.

På Ica Kvantum Fjällbacken finns den billigaste maten, enligt PRO:s stora prisundersökning. En matkorg här kostar nästan 250 kronor mindre än riksgenomsnittet.

Annons

– Det var skönt att höra för det är naturligtvis positivt för vår butik, säger Ica-handlaren Jan Håkansson.

Han säger att Kvantums kunder verkar gilla prissättningen och att kundunderlaget hela tiden ökar.

– Kanske handlar det om att vi har behållit samma idé som vi hade tidigare, när det här var en Rimibutik, säger han.

Bekräftar stigning

Han bekräftar att priserna har stigit det senaste året – det har de gjort i alla butiker. Men när producenterna har höjt priserna har Jan Håkansson inte alltid valt att höja affärens priser i proportion till hur mycket de höjts hos leverantören.

– Det gäller att vara rationell, undvika svinn och vara effektiv i arbetssättet, säger han.

Konkurrensen från de andra butikerna i Gävle har gjort sitt till för att hålla priserna nere. I mindre tättbebyggda orter går matpriserna lätt upp, menar Jan Håkansson.

”Stockholm har högre priser”

– Å andra sidan har jag läst att Stockholm har högre priser än Göteborg, och jag vet inte riktigt vad det beror på. Kanske har Göteborg mer av en lågpriskultur. Det är i alla fall inte bara konkurrensen som påverkar.

Priserna kommer inte att sjunka inom överskådlig framtid, tror Jan Håkansson. Eftersom oljepriset länge har stigit ökar transportkostnaderna och det kommer att påverka matpriserna mer konstant.

– Priserna kommer nog att stabiliseras nu, säger han.

Mer läsning

Annons