Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ligger minsann brorsan i lä...

/
  • Bra spelförståelse och bra skridskoåkning, men måste bli rörligare i sidled och utveckla skottet, säger Wilma Carlsson när hon får beskriva sig själv. Många rankar hennes som en av Sveriges mest spännande talanger.

Vad finns kvar att sträva efter om man vunnit OS-guld redan som 14-åring? Wilma Carlsson är beredd på frågan. Jodå, det finns saker att sikta på, både på kort som lång sikt.

Annons

Carlsson är det heta hockeynamnet i Gävle just nu. 18-årige Lucas har fått förtroendet i Brynäs skadedrabbade försvar i SHL och gjort succé med ett moget spel och flera minnesvärda mål. 14-åriga Wilma bidrog med ett lika lugnt uppträdande från sin backplats i ungdoms-OS i Lillehammer som slutade med svenskt guld.

– Lite avundsjuk blev Lucas när han fick se min guldmedalj, men han är samtidigt glad för min skull. Vi har alltid stöttat varandra och det är förvånansvärt sällan som vi faktiskt bråkar, säger Wilma Carlsson.

Det är sportlov och Wilma vilar upp sig i väntan på kvartsfinalspelet i riksserien där Brynäs lottats mot suveräna Luleå. När detta läses kan säsongen vara över, men Wilma försäkrar att Gävlelaget ska anta utmaningen och bjuda motstånd.

Tillsammans med två tjejkompisar började hon i hockeyskola i Hille/Åbyggeby som sexåring. Hon hittade direkt glädjen, det satt i generna, i skridskoskären efter pappa Magnus och storebror Lucas. Efter en sejour i Strömsbro hamnade hon i Brynäs där hon förra säsongen debuterade i riksserien som blott trettonåring.

– Jag vet inte riktigt om jag slog något slags rekord, men jag vet att Brynäs fick söka dispens för att jag skulle få vara med.

Hon minns inte riktigt mot vilket lag hon debuterade. Däremot vet hon att det var mot AIK som första målet kom och den pucken är förstås sparad.

– Det är inte alltid lätt att ställas mot spelare som kanske väger 85 kilo. I ungdoms-OS mötte Wilma jämnåriga och jämnstora tjejer och då fick hon ut hela sin talang, hon är trygg med pucken och har bra händer, säger Brynäs tränare Madde Östling som var en av ledarna för U16-laget i Lillehammer.

Det var första gången Wilma Carlsson fick ta på sig den blågula landslagströjan och efter gruppspelets fyra matcher, bara en förlust på straffar, blev det klara 5-1 mot Slovakien i semi och 3-1 mot Tjeckien i finalen.

– Vi blev bara en enda stor hög efter slutsignalen. Det var chockartat, jag kunde inte riktigt fatta att vi vunnit OS-guld. Hela turneringen var en så cool upplevelse, precis som ett riktigt OS, med invigning och inmarsch, massor med olika sporter och säkerhetskontroller överallt, säger Wilma som gjorde två mål i Lillehammer.

Segrars sötma ger mersmak. Fortsatt satsning på hockeyn väntar. Wilma går i åttan på Prolympia, tränar hockey en gång dagtid, och fyra kvällar med Brynäs. Hon hinner också med ett pass innebandy med Strömsbro. I sommar ska hon lägga på sig nya muskler, förra sommaren gick hon upp åtta kilo, och nästa säsong siktar hon på junior-VM kring nyår. Ungefär samtidigt torde brorsan vara given i killarnas turnering. Längre fram är ”riktiga” OS det stora målet.

– Jag har inget drömyrke. Först nästa år, i nian, får jag börja fundera på mitt gymnasieval. Det är kul att plugga, det går ganska lätt, jag gillar särskilt historia och svenska.

Kanske finns en framtid inom restaurang eller konditori? Hon berättar att hon gillar att laga mat och baka allt från kakor till tårtor, vilket Lucas, som fortfarande bor kvar hemma, sägs uppskatta…

Mer läsning

Annons