Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här renas innehållet i tusen tankbilar till vatten

/

En ledande teknik i Europa som är ett resultat av familjärt engagemang och klurig påhittighet. På Depåvägen i Gävle hamn renas olja till vatten.

Annons

Varje år tömmer tusen tankbilar sitt förorenade innehåll hos Gävleföretaget Dewatech. Det motsvarar ungefär 30 000 ton. Tack vare en egen skapad process där tekniken förfinats genom åren blir nästan allt, 28 000 ton, rent vatten som pumpas ut i Gävlebukten. Resten blir antingen jordförbättring ­eller brännolja som går upp i rök.

Symboliskt ställer sig vd och delägaren Tobias Björkgren framför ett av Dewatechs varuintag. Bakom honom en grav med en oljeliknande och tjockflytande vätska. I handen en plastbägare med renat vatten. Början och slutet på en process som bearbetar sex kubikmeter i timmen.

– Det här kanske man inte trodde när pappa stod här i 27 minusgrader och svetsade stommar, skrattar Tobias Björkgren.

Martin Björkgren startade företaget för trettio år sedan med slamsugning, sortering och kompostering. Då var det ett enmansföretag och även om sonen som tonåring tjänade en extra slant med att måla tankar och staket var det ändå en slump som gjorde att han 2002 klev in och blev delägare. Verksamheten hade då ändrats till att ta hand om och rena emulsioner och förorenade vätskor från industri, tvätthallar och fartygstankar. I dag sträcker sig upptagningsområdet från Södertälje upp längs hela Norrlandskusten och en bit in i landet.

– Martin är inte längre operativ, men är fortfarande med och kläcker idéer. Det är ofta vi har ritat ner förbättringar på en servett och sedan gått vidare, säger Tobias Björkgren med ett skratt.

Dewatech har flera gånger prisats för sin miljöfrämjande inriktning: årets företag i Gävle, årets gröna företag och nyligen Gästrike Återvinnares jubileumspris. Pengar har tjänats men det mesta har återinvesterats. Martin Björkgren uppskattar att närmare 160 miljoner satsats på att utveckla processerna under åren. I dag har företaget fem anställda och med ett möjligt utökat tillstånd kan det bli aktuellt att växa.

Det är en automatiserad process i flera steg som går dygnet runt och har den ­digitala teknikens fördelar.

– Jag kan styra allt från en iphone eller ipad, flytta produkter och få ett sms när allt är klart, säger han.

Hårdvaran i anläggningen har tagits fram genom en småländsk samarbetspartner. Det är en pilotanläggning som är aktuell för export, till exempel för den kinesiska marknaden. Tekniken är ledande i Europa. Tobias Björkgren säger att Dewatech ligger mellan tio och 15 år före alla andra.

– Det är tufft att ligga först och konkurrera med företag med sämre teknik och lägre priser. Samtidigt är det roligt att hela tiden utveckla, vi har en grym kompetens, säger han.

Miljökraven är tuffa, regelverket omfattande, kontrollerna noggranna. En ringa överträdelse som ett utebliviet anslag på en maskin kan ge böter. Själva kontrollerar Dewatech allt som lämnas in.

En gång bildade två vätskor en klarlack som slog ut alla 120 membran à 15 000 kronor. Far och son kom på idén att bränna bort avlagringarna för att göra membranen brukbara igen. Efter några dagar var produktionen igång igen.

Mer läsning

Annons