Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sitter 30 inlåsta mitt i Gävle

/
  • FÖRVARING. I gallerskåpen låser de förvarstagna in sitt bagage.  ”Här brukar alla fotografer ta bilder. Det är väl för att det är den miljö här som mest liknar ett fängelse”, tror Jürgen Büttner, biträdande chef på Migrationsverkets förvar i Gävle.Foto: Pernilla Wahlman

Bakom låsta dörrar och höga plank mitt i Gävle sitter nästan ständigt 30 inlåsta personer. Ibland rymmer en eller ett par av dem och det blir rubriker i tidningarna. Vilka är de, varför finns de där, är de farliga?


– Inte ett dugg, de är inga kriminella, utan vanliga asylsökande på väg ut ur landet, är svaret från Jürgen Büttner, biträdande chef för Migrationsverkets förvar i Gävle.

Annons

Trycket är hårt på Migrationsverkets 185 platser i landet för inlåsta asylsökande. Ett skäl är Migrationsverkets mål att fatta snabbare beslut. Förvaret vid Södertull i Gävle har nyligen fått öka beläggningen från 25 till 30 personer.

Det märks, anser Büttner.

– Det kan vara förklaringen till att vi har haft flera rymningar och rymningsförsök den senaste tiden, säger han.

För några veckor sedan barrikaderade sig några män i ett rum, slog sönder fönstret och tog sig ut. Bara några dagar senare gjorde en ny grupp om försöket, men misslyckades.

Migrationsverkets förvar är inget fängelse, trots att ytterdörrarna är låsta. De inlåsta kan röra sig fritt inom boendet, de har tillgång till internet, telefon, radio, teve och kan umgås med varandra.

Förvaret är långt ifrån lika rymningssäkert som ett fängelse, och det är inte meningen heller. För den som tröttnar och absolut vill ut är det inga stora svårigheter.

I stället för låsta dörrar och hård kontroll jobbar personalen på förvaret med en metod de kallar dynamisk säkerhet.

– Vi jobbar nära ihop med de boende och försöker skapa en relation till dem som gör att de lättare kan acceptera sin situation. När vi får fler boende och snabbare genomströmning kan det hända att vi tappar en del av det, säger Büttner.

Han är noga med att påpeka att de som vistas i förvaret inte är inlåsta för att de är kriminella eller farliga. De sitter där bara för att de inte ska kunna hålla sig undan från ett utvisningsbeslut.

De utvisade som är dömda för brott placeras i stället i häkte eller i fängelse. Det finns också andra asylsökande som av säkerhetskäl placeras i häkte i stället för i Migrationsverkets förvar.

Jürgen Büttner har under sina år på Migrationsverket blivit övertygad om att de asylsökande i Sverige får en rättssäker behandling.

– De som har skäl att stanna enligt utlänningslagen får stanna, det är jag säker på. Vi har ett mycket rättssäkert system, säger han.

Mer läsning

Annons