Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska arbetslösa driva en second hand-butik

/
  • Förväntansfulla. Regionchef Stefan Andersson och platschef Dick Henning tar emot bland kartonger med prylar från Norrköping. Snart hoppas de fylla lokalen i Hemsta med Gävlebornas skänkta prylar.
  • Blir second hand-butik. Kartförlagets gamla lokaler i Hemsta blir arbetsplats för upp till 200 långtidsarbetslösa. Här ska de driva en second handbutik.

Ett nytt företagskoncept har hittat till Gävle. Långtidsarbetslösa som driver begagnat-butiker. Och marknaden är god i Gävle.

– Gävle är en stad med många arbetslösa, förklarar Prio1:s regionchef Stefan Andersson.

Annons

Prio1 riktar sig till långtidsarbetslösa som befinner sig i fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin. Företaget finns tidigare i Sundsvall, Linköping och Norrköping. Företagsidén är att långtidsarbetslösa ska driva begagnatbutiker. De arbetslösa samlar in, sorterar, lagar och fixar det insamlade för att sedan sälja det i butiken. Samtidigt får företaget bakom idén 225 kronor per deltagare och dag.

I Kartförlagets lokaler

Nu ska alltså företaget öppna i Gävle, i Kartförlagets gamla lokaler i Hemsta. Här tänker sig Prio1 få plats med upp till 200 deltagare. Det skulle ge företaget en månadsintäkt på 900 000 kronor i månaden, före eventuell försäljningsintäkt. Deltagarna själva får sin ersättning från Försäkringskassan, max 65 procent av sin tidigare inkomst. Stefan Andersson betonar att Prio1 är ett socialt företag. Det betyder bland annat att all eventuell vinst återinvesteras i företaget samt att fokus ligger på att integrera människor som av någon anledning står utanför arbetsmarknaden.

– Arbetet anpassas till individen istället för att individen behöver anpassa sig till arbetet.

Hjälp att söka jobb

Deltagarna ska även få hjälp med jobbsökeri, skriva cv och personligt brev.

– De ska inte behöva söka jobb på fritiden, det kan de göra här, vid våra datorer.

Än så länge är tre personer anställda för att handleda deltagarna i Gävle. Om det behövs anställas fler handledare kommer de att rekryteras från deltagargruppen.

– Vi kommer att ha en enorm kompetens här. Det är viktigt att ta till vara deltagarnas kunskaper, säger Stefan Andersson.

Skänks vidare

Målet är även att hälften av allt som skänks till butiken ska skänkas vidare till Gävlebor som har det riktigt tufft.

– Tanken är att våra deltagare ska känna att det vi gör här innebär att vi hjälper dem som har det ännu sämre, förklarar Stefan Andersson.

Det finns också planer på projekt för framtiden, som ”Farfar i förskolan” och olika miljögrupper.

Redan i början av nästa vecka hoppas Stefan Andersson att de första deltagarna kommer på plats i lokalen i Hemsta.

Mer läsning

Annons