Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda tider slår även mot Gävletidningar

Gävletidningar, bolaget som äger Arbetarbladet och Gefle Dagblad, måste spara. Under måndagen presenterades ett erbjudande om avtalspensioner och avgångsvederlag för att minska personalstyrkan.

Annons

Lågkonjunkturen slår även mot tidningsbranschen vilket framför allt märks genom en vikande plats- och motorannonsering. De båda Gävletidningarna har tappat omkring 15 procent av annonsintäkterna.

Genom avtalspensioner och avgångsvederlag för dem som vill sluta frivilligt hoppas bolaget klara nedgången utan uppsägningar.

Avgångsvederlaget handlar om 10 till 20 månadslöner beroende på ålder. Från 62 års ålder är det möjligt med avtalspension.

– Vi försöker spara på ett sätt som ska drabba läsarna så lite som möjligt. Målsättningen är att de inte ska märka något alls, säger Sven Johansson, chefredaktör på Arbetarbladet.

– Vi är oroade över hur det skulle bli om vi blir färre anställda på Arbetarbladet eftersom vi redan i dag har en låg bemanning och mycket att göra. Men de frivilliga lösningarna är ändå positiva i förhållande till uppsägningar. Vi vill undvika en situation där folk kan tvingas sägas upp, säger Hanna Lundquist, ordförande i journalistförbundet på Arbetarbladet.

En genomlysning pågår samtidigt där man tittar på olika samarbetslösningar mellan tidningarna, exempelvis att slå ihop fotoredaktionerna och utökat samarbete i Sandviken och på webben. Det befinner sig dock fortfarande på idéstadiet, betonar Sven Johansson.

Mer läsning

Annons