Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdrockare ett stillsamt släkte

/
  • Stillsamt våldsamma? Ordningsmaktens nota säger så i alla fall - bilden från när Motörhead spelade på Getawayfestivalen.

Hårdrockare är ett rätt stillsamt släkte. Den slutsatsen kan man dra av förra årets polisbevakning av Getawayfestivalen vid Gasklockorna i Gävle. Polisens nota blev bara en tiondel av den uppskattade halva miljonen. I år kan den bli ännu mindre.

Annons

Polisen har under senare år blivit tuffare mot privata festivalarrangörer. De får betala vad den extra polisbevakningen kostar. Det har lett till debatt och konflikter mellan myndigheten och olika festanordnare. De sista årens Cityfestarrangörer skyllde till exempel den dåliga ekonomin på den dryga notan från polisen.

När det förra sommaren blev klart att det skulle komma flera tusen hårdrockare till Gasklockorna tog polisen i ordentligt. Knappt en halv miljon trodde man att insatsen skulle kosta, fullt i klass med vad en cityfest kunde gå på.

Men så blev det inte. När polisen räknade samman insatsen hamnade man långt under hälften av den beräknade summan, mindre än 200 000 kronor. Men de ansvariga bakom Getaway tyckte ändå att det var för mycket.

– De tog i lika mycket som för en cityfest, fast vi hade mycket färre besökare och höll oss på ett mindre, avgränsat område säger Getawaygeneralen Tomas Jernberg.

Han överklagade räkningen till polisledningen som så småningom bantade summan till 49 000 kronor.

Nu har Getaway lämnat in en ny ansökan för årets festival. Polisområdeschefen för Gästrikland Solveig Kollberg sitter och väntar på Rikspolisstyrelsens anvisningar hur man ska debitera festivalbevakningar.

– Mycket beror på hur bra arrangören själv har organiserat bevakningen, hur många ordningsvakter de har också så vidare. Vi kan mycket väl hamna på samma nivå som förra året, eller till och med lägre, det vet vi inte ännu, säger hon.

Det alla verkar överens om är att hårdrockare inte festar så våldsamt som polisen verkade tro inför förra sommaren.

– Nej, det är en grupp människor med ett gemensamt intresse av att träffas, dricka öl och lyssna på bra musik. Det blir inte så mycket bråk. Det är skillnad när man samlar flera olika typer av människor på samma festplats, säger Tomas Jernberg.

Mer läsning

Annons