Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar i centrum för nytt bostadsområde i Åbyggeby

/
  • PROMENADSTRÅK. Längs Testeboån planeras en naturstig för promenader. Bostadshusen byggs inte närmare än 100 meter från vattnet.
  • HÖG KVALITET. ”Det är ett långsiktigt projekt som ska hålla hög kvalité till sista spiken”, säger Joakim Lennartsson, snickaren som planerar det nya bostadsområdet i Åbyggeby.

Hästarna står i centrum för det nya bostadsområdet som planeras i Åbyggeby, några kilometer norr om Gävle.

– Rasthagarna för hästarna ska ligga som en solfjäder mellan bebyggelsen och grönområdena, säger byggherren Joakim Lennartsson, snickare och företagare i Hedesunda, som köpte marken för snart två år sedan.

Annons

Med hjälp av arkitekter har han skissat på ett ”lugnt, naturnära och ekologiskt boende” som knyter an till traditionella miljöer på den svenska landsbygden. Ett 30-tal bostäder med stall för 25–30 hästar ingår i planerna.

– Det är ett långsiktigt projekt som ska hålla hög kvalité till sista spiken, säger Joakim Lennartsson.

Börjar bygga i vår

De första två husen börjar troligen byggas till våren. Men för de övriga delarna krävs en ny detaljplan som nu skickas ut på samråd.

De som flyttar in ska vara införstådda med vad det innebär att ha hästar in på knuten. Det kan handla om lukt och flugor med mera.

Därför ska risken för störningar skrivas in i överlåtelsehandlingarna när bostadsfastigheterna säljs.

Villor och parhus

Joakim Lennartsson planerar att bygga både villor och parhus. Till parhusen hör gemensamt stall medan villorna kan få egna stallbyggnader.

I centrum i området byggs en ridanläggning med stall för ett tiotal hästar, ridhus och ridbana.

– Det ska vara trivsamt utan att man behöver känna att man bor mitt i en hästgård, säger Joakim Lennartsson.

Smala grusvägar

För att minska biltrafiken planerar han smala grusvägar och korta avstånd till stallen. Han hoppas att de boende väljer att gå och cykla i stället för att sätta sig i bilen.

Längs Testeboån planeras en naturstig för promenader. På vissa sträckor kan ridstigar löpa parallellt vid åkanten.

Joakim Lennartsson räknar med att den egna familjen flyttar in i en av de nya villorna, kanske om två–tre år. Han och sambon äger i dag ett par hästar som de tar med sig.

Han räknar också med att flytta snickerirörelsen från Hedesunda, en rörelse som i dag sysselsätter nio personer. Snickeriet byggs i utkanten av området.

Husbyggena ger en hel del jobb åt Lennartssons anställda snickare som är specialiserade på bland annat fönster, dörrar och trappor.

Han skissar också på miljövänlig uppvärmning.

– En lösning är att elda med hästgödsel kombinerat med flis och spån från snickeriet, säger Joakim Lennartsson.

Mer läsning

Annons