Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastigheten höjdes på olycksvägen

Boende i Främlingshem har i flera år krävt sänkt hastighet på den del av väg 56 där två personer omkom i torsdags. I stället höjdes hastighetsgränsen från 70 till 80 i början av december.

– Man blir riktigt arg, säger Birgitta Eriksson.

Annons

En mamma och en pappa omkom när en personbil frontalkrockade med en lastbil på riksväg 56, en bit söder om Främlingshem på torsdagen. Deras ettåriga barn skadades svårt i samband med olyckan.

Vägavsnittet där den tragiska olyckan inträffade är hårt olycksdrabbat.

För knappt två år sedan tvingades en 80-årig man från Östersund köra av vägen vid exakta samma plats för att inte kollidera med en sladdande långtradare. Då kom nästa långtradare som också fick sladd. Lasten var full med bröd som vällde ned i diket över 80-åringen. Han klarade sig dock ur olyckan med livet i behåll.

Birgitta Eriksson bor med sin familj i huset som fick staketet söndersladdat av långtradaren för två år sedan. Vid dödsolyckan i torsdags var det hon som larmade SOS.

– Man är livrädd med all tung trafik som går på den här vägen dygnet runt. Det är knappt att vi törs ha ungarna ute och leka på gården. Antingen får de dra om vägen, eller så måste hastighetsgränsen sänkas till sextio. Polisen som var här när brödbilen välte sade att det borde vara femtio på den här vägen, säger Birgitta Eriksson.

Trafikverket har sänkt hastigheten på delar av väg 56, bland annat där en ung man omkom sedan han kolliderat med en långtradare för ungefär ett år sedan. Men på sträckan förbi familjen Erikssons hus höjde man alltså från 70 till 80 för en månad sedan.

Birgitta Eriksson skrev då till länsstyrelsen och krävde sänkt hastighet. Brevet ligger just nu för handläggning.

– Det tar nog tid innan något händer. Stämningen är inte på topp här ute efter den senaste olyckan, säger hon.

Det ettåriga barnet som skadades allvarligt i olyckan vårdas fortfarande på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den senaste rapporten var i går att barnets tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Mer läsning

Annons