Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästtjejen som förverkligade drömmen vid 44

/
  • TÄVLAR INTE. Lee Åkesdotter är en av flera som i dag väljer att skaffa häst, men inte för att tävla med den. Hon motionerar Allram en och en halv timme varje dag. Annars så myser de i hagen.
  • ÖPPET LANDSKAP. Fler hästar gör att markerna är öppna och inte växer fast. Så här ser det ut i Järvsta en solig augustidag när Allram betar.
  • KOMPISAR. Två gånger om dagen går Lee Åkesdotter, 44 år, till stallet. Hon trivs med fjordhästen Allram, 6 år.

Lee Åkesdotter, 44 år, bestämde sig i höstas. Hon skulle skaffa egen häst. Nu står Allram i hagen och väntar på henne varje dag.

– Det ger så mycket och är socialt. Man har någon att bry sig om, säger hon.

Annons

Bara fem minuter från stallet i Järvsta bor Lee Åkesdotter. Hon har varit ”hästtjej” sedan hon var nio år och hjälpt till i flera olika stall. I oktober förra året köpte hon fjordhästen Allram, 6 år.
– Jag valde fjordhäst för att de är allroundhästar och går bra att både rida och köra, säger hon.Även om Lee inte köpte Allram för att vara tävlingshäst så rider de en och en halv timme varje dag.
– Han behöver ändå motioneras och träna musklerna. Vi brukar vara här i Järvsta eller så tar vi släpet och åker ut till Rörberg för att rida.
Lee är extra glad i dag för hon har just tagit B-körkort så nu får hon köra hästsläpet.
Vi går ner till familjen Alméns hage, Lee hyr en plats i stallet av familjen. Allram kommer försiktigt lunkande mot oss. Han gnäggar till och är lite sur för att han inte får mera mat.
– Han är lugn och trevlig. Men väldigt envis och vill vara med och bestämma. Det är en ras med mycket aptit, säger Lee.
Allram kan även beskrivas som nyfiken och social. Han gillar att få lite sällskap i hagen.
– Han blir glad när man kommer. Det här är ett skönt måste. Jag kanske är lite trött när jag stiger upp, men när jag kommer hem från stallet är jag jättepigg.
Även Lee har märkt att hästintresset ökat i Gävle. Det står allt fler hästar längs vägrenarna på landet. Järvsta ligger nära staden och då kommer hästen nära cyklister och bilister.
– Att ha häst nära stan kräver stor respekt och hänsyn för andra människor. De flesta blir glada när vi kommer, men en del är rädda.

– Kanske 3 000 kronor i månaden. Det blir 36 000 kronor. Inköpspriset av en häst är det minsta, sedan ska det till mat, transport, hyra av stall, bra sadel och utrustning, säger hon.

Mer läsning

Annons