Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hätsk stämning efter raggarnas högljudda morgonkörning

/
  • Bilen som spelar hög musik i videon tillhör en 32-årig man boende i utkanten av Gävle.

Dick Gillving och Annelie Berg tröttnade på raggarna som körde runt och spelade hög musik långt in på söndagsmorgonen.
De kräver hårdare tag från polis och kommunen.
– Jag är skitpissed, det har runnit över ordentligt, säger Dick Gillving.

Annons

På söndagen tog Annelie Berg upp kameran och filmade när en raggarbil åkte förbi utanför hennes och sambon Dick Gillvings lägenhet i centrala Gävle. Då var klockan 10.30, enligt Annelie Berg väcktes de av bilen 05.30, 06.15 och en sista gång kl 09.00. Arbetarbladet kontaktade Annelie Berg och Dick Gillving efter att ha sett videon på Facebook.

– De höll på hela natten. Så här har vi det nästan hela året, det blir värre på sommaren. Det är ett jätteproblem, säger Annelie Berg.

Videon rör upp en hätsk stämning på den populära Facebook-gruppen "Du vet att du är från Gävle om..." och har setts av tiotusentals. Många känner igen sig i ilskan medan andra reagerar negativt på skällsordet "slödder" som Dick Gillving använt sig av i beskrivningen av filmklippet.

LÄS OCKSÅ: Otillåten bilträff i Gävle

– Jag är skitpissed, det har runnit över ordentligt. Jag åker raggarbil själv och dessa personer förstör ryktet för övriga raggare. Jag är nästan aldrig utvilad på morgonen, säger Dick Gillving.

– Polisen och kommunen är helt handlingsförlamade och saknar kompetens att göra något åt det här. Man borde stänga av stan eller i alla fall några gator under natten och ha något särskilt system som släpper igenom de som bor i området. Polisen kan åtminstone stå vid "Pisset" och bötfälla de som pissar.

"Pisset" är en parkering i korsningen Norra köpmangatan/Ruddammsgatan som kallas just så i raggarkretsar. Dit har paret bjudit in raggare och polisen till ett möte för att diskutera problemet.

Arbetarbladet har pratat med den 32-årige ägaren till bilen i filmen.

– Först vill jag säga att vi inte åkte runt hela natten, vi hade varit i Hälsingland och kört och kommit in till Gävle under morgonkvisten, jag skulle säga vid 7-tiden, säger 32-åringen som vill vara anonym.

– De tror att vi åker runt och retas men det gör vi inte. Vi gör bara som man gör på krogen, det här är vårt sätt att festa och ha kul, fortsätter mannen.

Varför mitt i centrala Gävle?

– Det är där man cruisar omkring, det blir ju inte samma grej att köra ute i skogen någonstans.

Varför så tidigt på morgonen?

– Det blir ju så, man festar så länge man orkar.

Kan du förstå att folk blir upprörda?

– Jo, det kan jag. Det är ju ett 20-tal bilar som åker runt så här, det är inte så att vi är ensamma om det, så det är alltid någon som är ute hela tiden.

Kan du tänka dig att sluta köra runt med så hög musik på natten och morgonen?

– Jag vet inte... Åkt raggarbil har man ju gjort sen 50-talet så varför ska vi sluta med det nu?

LÄS OCKSÅ: "Ni kan väl ha er cruising på flygfältet i stället!"

Polisen presstalesman Mikael Hedström bemöter kritiken från de boende som drabbats av oljudet.

– Vi har vidtagit de åtgärder vi har kunnat. Allting är i förhållande till hur mycket bemanning och vad vi har att göra under en kväll. Vi kan bara lagföra om vi ser fordonet och kan göra en bedömning kring hur mycket oväsen det för. Det är beklagligt att folk beter sig på det här viset, säger han.

– Att stänga av stan för biltrafik under natten skulle vara ett sätt, men de som drabbas hårdast är de boende, lagen gör ingen skillnad på om man bor där eller inte, fortsätter Mikael Hedström.

Som mest kan en böteslapp för onödig och störande körning vid bostadsbygge delas ut, bötesbeloppet är 1 000 kronor.

Den 32-årige bilägaren låter meddela att han inte kan närvara vid mötet på parkeringen. Bilföreningen Razorbacks i Älvkarleby tänker närvara vid mötet på onsdagskvällen.

– Det är bra att det blir en dialog. Vi har pratat om det här i föreningen, det är att gå till överdrift att köra hög musik så tidigt på morgonen. Man måste förstå allmänheten, det är inte normalt att göra så, säger Micke Lassander, ordförande i Razorbacks Älvkarleby.

LÄS OCKSÅ:

Sena cruisare störde morgontrötta i centrum

Arbetarbladet I DAG: Här ska raggarna och de boende försonas

Mer läsning