Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD tar inte upp muddringsöverklagan i Bönan

Grannen till det omtvistade båthuset i Bönaviken vände sig till Högsta domstolen för att han ville att EG-domstolen skulle ta upp företaget Robjolas muddring.

Annons

Nu meddelar Högsta domstolen att man avslår hans begäran. Därmed står Miljööverdomstolens dom fast – företaget gjorde inte fel när de gjorde en båtränna till bryggan.

Innan Robjola började bygga båthuset vid Bönavikens norra strand fick de tillstånd att utföra muddringsarbeten för att göra en båtränna till bryggan.

Grannen Per Schönning överklagade men Robjola fick rätt både av Miljödomstolen och Miljööverdomstolen. Då vände grannen sig till Högsta domstolen med en begäran att de skulle låta EG-domstolen yttra sig.

Per Schönning vill att Robjola ska åläggas att lägga tillbaka rena massor. Han menar att muddringen gjort att det finns en ökad risk för spridning av cesium i vattnet, vilket skulle vara farligt eftersom barn ofta får kallsupar när de badar. Han är rädd för att folk ska skada sig när det blivit djupare och grumligare vatten. Dessutom anser han att vattnet blivit kallare i viken sedan muddringsarbetena gjordes att botten försämrats och att vattenströmningarna ändrats.

Men Högsta domstolen svarar att man inte är skyldig att hämta in något yttrande från EG-domstolen och meddelar att man inte tänker ta upp ärendet till prövning.

Tvisten om det var rätt eller fel att ge Robjola bygglov till båthuset pågår fortfarande. Per Schönning fick rätt av kammarrätten, men Robjola överklagade till regeringsrätten, som ännu inte tagit upp frågan.

Mer läsning

Annons