Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedvigs trädgård raderat av misstag

/
  • Ulrika Kristiansson och Carola Arnaryd som driver Hedvigs trädgård har på sistone fått lugna många oroliga kunder som undrar om de ska lägga ned.

Bostäder eller handelsträdgård? En felaktig uppgift om byggplaner har lett till förvirring och upprörda känslor i bygg- och miljönämnden i Gävle.
– Hedvigs trädgård ska vara kvar så länge de vill, säger markägaren Hans-Lennart Eriksson.

Annons

I onsdags skulle bygg- och miljönämnden i Gävle besluta om att skapa en detaljplan för att pingstförsamlingen i Gävle ska få bygga en ny kyrka, idrottshall, förskola och seniorboende i Olsbacka, intill Hedvigs trädgård.

Men politikerna beslöt att skicka tillbaka frågan för vidare utredning. Orsaken: handlingen innehåller den felaktiga uppgiften att handelsträdgården på sikt ska läggas ned, och att skissen visar bostäder på marken där Hedvigs trädgård ligger i‑dag.

– Vi vill inte ta i det här innan vi vet vad man ska göra. Man måste klara ut vad man vill ha utrett. Man säger olika till oss och till allmänheten, säger en upprörd Lena Lundgren, ordförande i nämnden.

Hans-Lennart Eriksson äger marken som handelsträdgården ligger på. Han är i färd med att sälja angränsande mark till pingstförsamlingen i Gävle, men menar att det inte påverkar Hedvigs trädgård.

– Det där är en missuppfattning. Hedvigs trädgård får vara kvar så länge de vill. Det kan mycket väl hända att det om 50 år är helt annorlunda, men det verkar som att det går bra för dem nu trots den hårda konkurrensen, säger han.

Carola Arnaryd och Ulrika Kristiansson som driver Hedvigs trädgård har på sistone fått lugna många oroliga kunder som undrar om de ska lägga ned.

– Det ska vi absolut inte. Vi har massor av planer för Hedvigs trädgård. Det är klart att vi undrar om Gävle kommun har någon annan baktanke när man tror att handelsträdgården ska lägga ned, säger Carola Arnaryd.

Men skissen med bostäder på trädgårdens mark är gjord på uppdrag av pingstförsamlingen i Gävle. Trots det vet Sven Ribba från församlingens projektgrupp inte hur det kommer sig att trädgården har ersatts av hus.

– Jag har ingen aning. Vi har inte tillgång till det markområdet och vi har ingenting emot handelsträdgården, säger han, och tillägger att frågan kommer att lösa sig inom kort.

Enligt honom vill Gävle kommun helst göra en plan för hela fastigheten, vilken även omfattar handelsträdgården.

Arbetarbladet har utan framgång sökt Lennart Sjögren, ordförande i pingstförsamlingen.

Mer läsning

Annons