Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Gävles kommunledning avgår

Under måndagens kommunfullmäktige i Gävle fälldes den rödgröna majoritetens budget av Sverigedemokraterna. Som en effekt av det avgår nu hela kommunledningen.

Annons

SENASTE NYTT: …

Efter det politiska kaoset: Så blir Gävle med Alliansen - centrumplanen rivs upp

Professorn: Kan vara order från SD:s högsta ledning

SD fällde kommunledningen: "Det gick helt enligt planen"

– Vi har varit väl medvetna om att vi inte har haft majoritet i kommunfullmäktige under en längre tid. Vi har verkligen försökt att hitta samverkansformer och bra lösningar. Det har varit tuff och svårt, säger Roger Persson (MP).

– Sverigedemokraterna var tydliga med varför de ville fälla vår budget. De var också tydliga med att de kommer fälla kommande budgetar som inte stödjer deras politik. Vårt styre har fallit och också vår politik, säger Jörgen Edsvik (S).

Åsa Wiklund Lång förklarar beslutet att kommunledningen avgår till årsskiftet:

– När SD aktivt stöder Alliansens budget så har inte vi ett underlag för att regera, då måste det bli nya konstellationer som regerar, säger hon.

Exakt vad kommunledningens avgång kommer att innebära för Gävle kommuns styre är i skrivande stund oklart. Troligen kommer kommunfullmäktige att välja ny kommunstyrelse efter årsskiftet.

– Jag känner mig allra mest bekymrad och oro över vad som ska hända våra verksamheter nu, säger Roger Persson (MP).

LÄS OCKSÅ: KD: Alliansen om inviten från de rödgröna: "Det är total lögn"

Det var under en presskonferens strax efter att Alliansens budget röstades igenom som beskedet om att kommunledning avgår kom.

– Det som hände här nu var att vår budget vann och det får konsekvenser. Vi är redo att ta över, kommenterar Ann-Helen Persson (C) att de rödgröna nu avgår.

Alliansens företrädare är inte särskilt bekymrade över att deras budget röstades igenom med stöd av Sverigedemokraterna (SD). Alliansen har tidigare sagt att de inte vill samarbeta med SD.

– Vårt budgetförslag är vårt budgetförslag och vi kan faktiskt inte styra över hur andra ska rösta, säger Inger Källgren Sawela (M) och fortsätter:

– Här är naturligtvis viktigt att vara så ödmjuk som man bara kan. Vi måste samarbeta över partigränserna och det är vi beredda att göra, det gör vi inom Alliansen varje dag.

Men att de rödgröna tidigare velat samarbeta med Alliansen tillbakavisas.

De rödgröna säger att de bjudit in er till samtal om att lägga en gemensam budget. Stämmer det?

– Det känner vi inte igen. Det är total lögn, säger Lili André (KD).

LÄS OCKSÅ: ANNA NORLING: När rasisterna tog över fullmäktige

LÄS OCKSÅ: Så twittrar politikerna om det politiska kaoset: "Grattis Gävle"

Mer läsning