Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre böta än riva

/
  • Svartbygge. 2,4 miljoner kronor får Gävle Hamn böta för att man började bygga det blå hamnmagasinet innan byggnadslovet var klart.

Gävle Hamn låter det svartbyggda hamnmagasinet stå kvar.

Därmed får man böta 2,14 miljoner kronor för att bygget sattes igång för tidigt.

– Det är troligt att det blir ett enigt beslut, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Annons

För att råda bot på sin lokalbrist köpte Gävle Hamn in två stora tältliknande magasin.

Bygglovsansökan skickades till kommunen i somras, och i mitten av september satte man i gång att bygga upp det första magasinet, en 3 600 kvadratmeter stor fackverkskonstruktion på betongfundament och täckt med PVC-plast.

Men det var ett misstag, för bygglovet godkändes inte förrän på byggnads- och miljönämndens möte 28 september. I den nya plan- och bygglagen har avgifterna för svartbyggen höjts kraftigt.

Därför har Gävle Hamn nu ställts inför valet att antingen riva magasinet, med betongfundament och allt, eller betala den så kallade byggsanktionsavgiften på 2 140 000 kronor.

I dag, mitt under byggnads- och miljönämndens pågående möte, besöker några kommunala tjänstemän hamnen för att inspektera platsen och se om magasinet är rivet.

– Vi kommer att låta det stå kvar och betala sanktionsavgiften, hälsar hamnens vd Fredrik Svanbom.

Han skickade under tisdagen ett brev till kommunen med synpuntker på hur ärendet har hanterats. I brevet skriver han att det skulle kosta hamnen cirka 400 000 kronor att riva magasinet för att sedan bygga upp det igen, men han anser att resurserna skulle kunna användas på ett bättre sätt inom kommunen.

”Vi förutsätter att de dryga 2 miljonerna i byggsanktionsavgift öronmärks för att anställa extra handläggare, så att tiden för hantering av bygglovsärenden kan förkortas”, skriver han.

Riktigt så går det dock inte till, enligt kommunens bygglovschef Åsa Larsson.

– Pengarna går till kommunen, inte till oss på bygglovsavdelningen. Man får resonera om hur de ska hanteras, men vi måste ha resurser för att finansiera tillsynsarbetet, säger hon.

Mer läsning

Annons