Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemköp ska rivas

Gävle kommun köper Hemköp-tomten i Sörby. Affären är i princip klar, men det behövs även ett beslut i kommunstyrelsen.

Butikslokalen ska rivas för att i framtiden ge plats för bostäder, kanske även förskola och äldreboende.

Annons

Hur mycket kommunen får betala för Hemköp-tomten hålls än så länge hemligt. Men att det är mark som kommunen inte vill gå miste om är helt klart.

– Både vi och Gavlegårdarna har ett intresse av att bygga där, säger Cecilia Öhlén, fastighetschef på Gavlefastigheter, som bland annat förser kommunen med skolor och förskolor.

Omniagruppen har förvaltat och försökt sälja gamla Hemköp-butiken till någon annan affärskedja.

När det inte gick inriktade man sig i stället på att sälja tomten till någon som ville bygga bostäder. Köparen ser ut att bli Gävle kommun.

– Man kan säga att vi har hittat en uppgörelse med säljaren, och att frågan ska upp som ett beslutsärende i MMP (mark, miljö- och planberedningen red anm) och kommunstyrelsen i januari, säger Lennart Emretsson, Gävles mark- och exploateringschef.

Kommunen har ingen användning av den gamla butikslokalen, så den kommer med all sannolikhet att rivas. Men det finns inga konkreta planer på vad som ska hända sen, eller när.

– Först måste vi få tillgång till marken, sedan ska man detaljplanelägga så att området kan användas för annat ändamål än handel. En sådan process kan ta uppemot ett år. Vi bedömer tomten som strategiskt viktig för framtiden.

Förutom bostäder ser kommunen behov av tomter för förskola och äldreboende.

– Det kan bli någon kombination, det bestäms senare, säger Lennart Emretsson.

Enligt Gavlefastigheter skulle ett förskolebygge på tomten kunna ligga många år fram i tiden.

– Det gäller ju att tänka lite framåt. Vi har ju inflyttning till Gävle, och i just de centrala och södra delarna av Gävle är det svårt att hitta tomter för nya förskolor.

Mer läsning

Annons