Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig prishöjning hos folktandvården Politikerna tar beslutet om nya tandvårdstaxan nästa vecka

Folktandvården planerar att höja sina priser.
Men de nya priserna är hemliga tills landstingsstyrelsen har tagit beslutet.
– Jag har sekretessbelagt dem, säger Folktandvårdens vd Ann-Christine Käll.

Annons

I landstinget brukar de förslag som landstingspolitikerna fattar beslut om bli offentliga en tid innan beslutet tas, oftast en vecka innan.

Det anses vara viktigt ur demokratisk synpunkt att befolkningen ska få veta vad politikerna planerar att ta beslut om innan beslutet är taget. På så vis finns det tid för folk att reagera och tycka till om förslaget innan det är försent.

På onsdag i nästa vecka ska politikerna ta beslut om ny tandvårdstaxa, det vill säga vad det kommer att kosta att laga tänderna hos folktandvårdens tandläkare.

Förslaget till ny prislista brukar normalt vara offentligt men den här gången hålls det hemligt tills beslutet i landstingsstyrelsen är taget.

– Jag har sekretessbelagt den av konkurrensskäl. Vi verkar ju på en konkurrensutsatt marknad och det kan skada oss om listan kommer ut, säger folktandvårdens vd Ann-Christine Käll.

Enligt henne har det avgörande betydelse att folktandvården sedan drygt ett år är ett landstingsägt bolag i stället för en landstingsförvaltning – detta trots att sekretesslagen tydligt säger att i princip samma regler om öppenhet ska gälla oavsett i vilken form landstinget väljer att bedriva en verksamhet. Allmänhetens möjlighet till insyn ska alltså inte försämras när verksamheter bolagiseras.

På onsdag när landstingsstyrelsen tar beslut kommer dock prislistan att bli offentlig och tillgänglig, enligt Ann-Christine Käll.

– Jag kan inte svara mer än att jag gjort den bedömningen.

En ledtråd till hur hög prisökningen blir är att folktandvården anser sig behöva öka sina intäkter med 3,7 procent.

Mer läsning

Annons