Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlöse 59-åringen inför rätta igen

59-åringen som har friats från misstankar om både K-Rautabranden och en brand i sin egen lägenhet lever just nu hemlös i Gävle. I går stod han inför rätta igen, misstänkt för bland annat ofredanden och olaga hot.


Vård och hjälp är vad han behöver, ansåg både åklagaren och advokaten.

Annons

Efter branden i lägenheten på Väpnargatan i augusti miste han sitt hyreskontrakt och är nu bostadslös.

Enligt uppgift sover 59-åringen över hos olika vänner och bekanta. Kvällen före gårdagens rättegång rapporterade dock en polispatrull att han höll till i ett skyddsrum på Brynäs.

59-åringen kom fem minuter för sent till rättegången. Hans kläder luktade starkt av brandrök när han kom i rättssalen. En person med insyn i hur han lever drar slutsatsen att han har eldat för att hålla sig varm.

Åtalet i går gällde ofredanden mot en kvinna i en butik som 59-åringen har besökt. Han har, enligt henne, flera gånger erbjudit sig att elda upp hennes bil och att de ska dela på försäkringspengarna.

När polisen fick höra talas om detta uppmanade de henne att göra en polisanmälan.

59-åringen själv säger att han bara skojat.

Han misstänks också för att ha försökt slå en hylla i huvudet på en person utanför Röda korset på torget i Brynäs centrum.

Den tredje brottsmisstanken gäller hot mot en anställd i kriminalvården som 59-åringen lärt känna under tiden i häktet.

59-åringen nekar till misstankarna. Han får vredesutbrott flera gånger under förhandlingen, och domaren får tysta ner honom gång på gång. Han anklagar kriminalvårdaren för att ha misshandlat honom med batong i häktet.

Efter lunchuppehållet uteblir 59-åringen helt från rättegången. Domaren beslutar att fullfölja den ändå.

Åklagaren Mikael Hammarstrand yrkade på fängelsestraff, men först en stor sinnesundersökning, för att möjliggöra sluten psykiatrisk vård som en alternativ påföljd. Rätten beslutade dock att 59-åringen inte ska sinnesundersökas.

59-åringens försvarare Lars Ståhlberg ansåg att skyddstillsyn inom frivården vore det bästa för 59-åringen.

– Han behöver en erfaren övervakare som kan se till att han får den hjälp han behöver, en bostad till exempel, säger Ståhlberg.

Tingsrättens dom kommer om en vecka.

Mer läsning

Annons