Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten får mindre tid mellan kunderna

De åtstramningar som väntar inom Gävles hemtjänst kommer att bli kännbara för personalen. För att budgeten ska gå ihop måste de hinna med fler kundbesök under sina arbetsdagar.

Annons

I år går det åt i snitt 430 kronor för varje hemtjänsttimme som utförs. Den summan ska ned till 370 kronor, och den ska dessutom räcka till fler kostnader, för exempelvis lokaler och övergripande administration.

– Det enda sättet vi kan komma ned på den här kostnadsnivån är genom att effektivisera. En större del av den arbetade tiden måste gå till insatserna hemma hos kunderna, säger Ann-Britt Nordahl, produktionschef på omvårdnad.

I dag går ungefär 65 procent av hemtjänstpersonalens arbetstid åt till arbete hos kunderna. För en person som arbetar åttatimmarsdag innebär det i snitt drygt fem timmar hos olika kunder.

En och en halv timme går åt till att förflytta sig mellan kunder.

Resten, i genomsnitt en och en halv timme per dag för en heltidsarbetare går åt till att delta i möten, dokumentera, gå på toaletten, vänta på nästa uppdrag och så vidare. Det är den tiden som ska minimeras.

Enligt den konsekvensanalys som chefer och fack gjort tillsammans, behöver hela 84 procent av hemtjänstpersonalens tid vara arbete hemma hos kund för att budgeten ska gå ihop. Och då är frågan om det ens finns tillräckligt med tid att gå mellan kunderna.

Hur ska det här gå till?

– Det finns inga mirakelkurer vi kan ta till. Det enda sättet är att se till att vi har kontroll över planeringen ute i verksamheterna, så att vi nyttjar resurserna på det mest effektiva sättet, säger Ann-Britt Nordahl.

Men har man inte gjort det tidigare?

– Jo, det tycker man ju att man har. Men vi kan bara fortsätta med det arbetet. Vi har fått de här resurserna och ett uppdrag att bedriva verksamheten inom de här ramarna. Vi kommer att göra vårt bästa för att klara det. Vi kan inte dra ner på insatserna hos kunderna, det är inget alternativ.

Samma insatser, men mindre personal?

– Ja. Men jag hoppas att vi ska klara det här utan varsel. Vi har ju timvikarier, pensionsavgångar och liknande.

Mer läsning

Annons