Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstenska tvättafönstren ompensionärenönskar det

Har du hemtjänst? Ville du ha fönsterputsning och nyuppsatta gardiner till jul men fick avslag?


Kommunen kan inte längre neka dig den hjälpen. Enligt en dom från kammarrätten ska fönstertvätt ingå

i hemtjänsten uppdrag.

Annons

Många kommuner erbjuder inte hjälp med fönstertvätt och gardinbyten inom hemtjänsten.

– Det togs bort i slutet av 80-talet därför att arbetsbelastningen blev för jobbig och personalen fick förslitningsskador, förklarar Ulla Hamrén, biståndschef på omvårdnadsförvaltningen i Gävle.

Men i oktober 2007 kom en dom från Kammarrätten i Göteborg som fastslår att fönsterputsning samt upphängning av gardiner två gånger om året ingår i vad som menas med skälig levnadsnivå. Trots att domen fungerar som prejudikat är det fortfarande många kommuner som avslår förfrågningar om hjälp med fönstertvätt.

– Nej, vi tvättar inte fönster av arbetsmiljöskäl, säger Solveig Svedin Hagman, enhetschef för hemtjänsten i Sandviken.

– Vi utför inte den tjänsten men vi ger tips om företag som kan tvätta fönster, säger Eva Skytt, områdeschef för hemtjänsten i Älvkarleby.

– Fönstertvätt ingår inte i hemtjänstens uppgifter i dag men vi ska ändra reglerna, säger Ulla Hamrén på omvårdnad i Gävle.

– Vi har inte haft någon anstormning av ansökningar sedan domen kom, så vi har inte felaktigt avslagit någon ansökan. Det är allmänt känt att hemtjänsten inte putsar fönster och byter gardiner. Men om vi får en sådan ansökan nu behandlar vi den så fort vi kan.

Vid varje ansökan görs en individuell bedömning. Individen har alltid en möjlighet att överklaga kommunens beslut. Varje människa har rätt till en skälig levnadsnivå, men hur avgör en handläggare vad som är skäligt?

– Vi är osäkra ibland, vi har normer och tar hjälp av jurister. Alla insatser som ges bedöms och beslutas utifrån den sökandes behov. Vi avslår oftast matlagning eftersom Sodexo har matdistribution. Men om det finns särskilda skäl, om någon till exempel är svårt cancersjuk och inte kan äta vanlig mat, då kan vi bevilja att hemtjänsten lagar maten, säger Ulla Hamrén.

Omvårdnadsnämnden i Gävle ska i februari ta ett beslut om hemtjänstens utökade uppgifter.

Mer läsning

Annons