Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnssoldater eftersläcker i Hassela

Ett 30-tal hemvärnssoldater från Gävle och Hille åkte på tisdagen till Hassela. De blev kommenderade dit för att hjälpa till med eftersläckningen efter skogsbränderna i norra Hälsingland.

Annons

– Vi genomsöker området efter små brandhärdar. Det är småställen som pyr fortfarande, men det kom lite regn och hagel när vi kom upp i morse, så vi fick lite hjälp, berättar Lars Fredriksson, plutonchef i Hemvärnet, som räknar med att de kan vända hem under kvällen.

I går var första gången som hemvärnet kallades in för att hjälpa till vid skogsbränderna i norra Hälsingland. Betydligt vanligare är det att hemvärnet hjälper till och letar efter försvunna personer i skog och mark.

I Gävleborgs län finns tre bataljoner med sammanlagt 1 100 personer som har kontrakt med försvarsmakten att inställa sig i tjänst om det behövs. Men enligt regeringens sparförslag för försvaret ska Gävleborgsgruppen, som bland annat hanterar utbildningen av hemvärnet, läggas ned.

– Det är en betydande resurs. Förra året gjorde hemvärnet 41 000 timmar samhällstjänst i hela landet, säger Lars Fredriksson.

Mer läsning

Annons