Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henriks iPhone-spel lär barn alfabetet – på ett roligt sätt

/
  • ABC Smash!. Henrik Larsson har släppt ett iPhone-spel som kan hjälpa barn med olika hemspråk att lära alfabetet på ett roligt sätt. Han fick sin inspiration till spelet av några spelintresserade 3–5-åringar med olika hemspråk.

Gävlesonen Henrik Larsson har i veckan släppt ett iPhone-spel som kan hjälpa barn med olika hemspråk att lära sig alfabetet tidigare och på ett roligare och mer engagerande vis. Spelet låter barnen välja mellan fem språk; engelska, spanska, arabiska, ryska och svenska.

Annons

Spelet heter ABC Smash! och går ut på att fånga bokstäver på skärmen i tecknade miljöer. Bokstäverna kastas upp i luften, eller sjunker ner under vattnet, och spelaren fångar dem genom att trycka på dem med fingrarna. När spelaren fångar en bokstav säger en rolig röst bokstavsnamnet.

I spelet finns även bomber som man måste undvika. Man kan också få extra poäng genom att utlösa regn över bomben med hjälp av ett moln som svävar fram och tillbaka över det gröna kulliga landskapet, eller i ökenmiljö. I undervattensvärlden kan man skicka iväg de hungriga fiskarna för att äta upp och desarmera bomberna.

Henrik jobbar som resurs på en förskola i Stockholm och fick där inspirationen till att skapa spelet av några spelintresserade 3–5-åringar med olika hemspråk. Under utvecklingens gång kom barnen själva med många idéer och var därmed både idésprutor och betatestare. Mycket i spelet, som det bombdesarmerande molnet och fiskarna, kom från barnen själva, och element i spelet som de inte var nöjda med var det bara att gå tillbaka med till ritbordet och göra om.

Att göra menyer och gränssnitt lättförståeliga för barnen var viktigt. När spelet startar väljer man först språk genom att trycka på flaggor (arabiska representeras av arabländernas förenings flagga), när man trycker på en flagga säger en röst det språk man valt. Barnen tycker ofta det är roligt att välja ett annat språk än sitt eget att spela på. Speciellt rolig tycker de att arabiskan är att lyssna på och härma.

Henriks syster Erika arbetar som Montessorilärare i Gävle och hjälpte Henrik att göra spelet mer pedagogiskt enligt Montessorifilosofin. I spelet är exempelvis alla vokaler röda och konsonanterna blå för att barnen redan från början ska lära sig skilja mellan och identifiera dem.

Även kollegor och föräldrar ställde upp med sina röster och hemspråk och gjorde det möjligt att inkludera – utöver svenska och engelska – spanska, ryska och arabiska i spelet.

Henrik planerar att i uppdateringar lägga till fler språk och miljöer i spelet.

Mer läsning

Annons