Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het bostadsmarknad i Gävle

/
  • Spekulanter. Mamma Rebecka, Noah 7 år, Elisa 6 år, Tyra 2 år och pappa Daniel letar ett större boende.
  • Många intresserade. Mäklaren Jonas Östblom visar ett hus i Olsbacka.
  • Husvisning. Få hus till försäljning i kombination med en låg ränta, driver upp priserna. Trots detta ligger priserna i Gävle under rikssnittet.

Bostäder säljer som smör i solsken trots finanskrisen.

Attraktivast är villor och radhus.

– Låga räntor och lågt utbud på villor har påverkat priset, säger Jonas Östblom, chef för Svensk fastighetsbyrå i Gävle.

Annons

De senaste halvåret har priset på villor i Gävle ökat med 5 procent.

Barnfamiljer är heta kunder på husmarknaden. Familjen Suders är en av dem som låtit sig lockas till husvisning i Olsbacka. Efter tredje barnet letar de ett större boende. Läget är centralt, men huset behöver rustas.

– Ett hus kan byggas om, men läget består, säger Daniel Suders, 31 år.

Behöver fler rum

Han berättar att de behöver fler rum så att pojkarna kan få varsitt i stället för att dela. Grovingång och plats för långväga gäster att sova över står också högt på önskelistan. Utgångspriset för huset i Olsbacka är 1 800 000 kronor. Ett centralt läge och goda kommunikationer, gör området till ett av de mest attraktiva i stan.

– Det är dyrt, å andra sidan får vi mycket för vårt radhus i dag så det kan gå på ett ut. Men för dem som ska slå sig in på bomarknaden, kan det bli dyrt, säger Daniel Suders.

Gillar inte planlösningen

Trots det centrala läget bestämmer sig Daniel snabbt för att huset inte är intressant.

– Det är ingen bra planlösning. Den smala trappan till övervåningen är inte barnvänlig, säger han.

Barnfamiljer köper

Vanligaste säljarna är 30-, 40- och 50-talister. Köpare är barnfamiljer som föredrar närhet till skola och dagis. Både nytt och gammalt efterfrågas.

– Hus som bara är att flytta in i säljer bäst. Många av våra kunder har ofta fullt upp med att få vardagen att gå ihop. Alla har inte tid att rusta, säger Jonas Östblom.

Trots sviter från finanskrisen, råder ingen lågkonjunktur på bostadsmarknaden i Gävle i dag. Även om den senaste tiden visar en ökning, ligger priserna i Gävle under rikssnittet.

Priserna på topp

Jonas Östblom berättar att marknaden var orolig i slutet av förra året, och efter årsskiftet kom en svacka. Men under sommaren började hjulen att snurra igen, och nu är priserna på topp.

– Av någon anledning finns det väldigt lite hus till försäljning just nu. Många köpare som krigar om få objekt, i kombination med låga räntor, kan påverka priset, säger han.

Mer läsning

Annons