Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett kaminrör trolig brandorsak

/

(Uppdaterad kl. 17.43) Ett kaminrör som blev för hett är den troliga orsaken till branden i en villa i Lervik på torsdagsförmiddagen. Villan kunde räddas, men fick in mycket rök och fick stora skador i taket.

Annons

Larmet om branden kom från de boende i huset strax efter klockan 10. De hade sett lågor slå upp under taket. Branden tog sedan fart på vinden och hela huset blev mycket rökfyllt.
Räddningstjänsten från Gävle och Skutskär ryckte ut och vid 12-tiden var elden släckt och eftersläckningsarbete återstod.
De boende i huset hade själva tagit sig ut och ingen människa kom till skada. De berättade att de eldat i en kamin, och trodde att det kunde vara brandorsaken.
– Det är nog troligt att det var så, säger Erik Klingström, räddningstjänstens inre befäl.
Bränder som orsakas av kaminer och kaminrör är vanliga vid sträng kyla. Ofta är det brister i isoleringen kring rören som är boven.
– Det ska ju inte ta eld i huset för att man eldar i en kamin. Då är det något som är fel, säger Klingström.
Ofta handlar det om för dålig isolering mellan heta rör och brännbart material i närheten.
En mindre brand uppstod också hos den mekaniska verkstaden Låångs industrier i Björke på torsdagsförmiddagen. Det brann i taket även där, men orsaken var inte eldning utan hetta från arbeten som utfördes i verkstaden.

Mer läsning

Annons