Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett spår i jakten på bockbrännaren

/
  • sorg. Bockbyggarbasen Håkan Ollikkala och Bockkommitténs ordförande Kurt Lagerholm tyckte att det var sorgligt att bocken brann upp.
  • slitsamt. Det tog sin tid att få loss delarna som hade frusit fast i varandra. Harry Pyykkö fick ta till en kofot för att bända loss träplankorna.

Nu har Gävlebocken gjort sitt för i år.
I går monterades det eldhärjade träskelettet på Slottstorget ned.
Samtidigt var polisen på jakt efter en person som kan ha koppling till branden.

Annons

 

– Vi har sökt en person till förhör men inte fått tag i den. Så vi har lite spår att nysta i. Mer än så kan jag inte säga, säger polisens inspektör Thomas Persson.

Vid lunchtid på måndagen hade bockbyggarbasen Håkan Ollikkala samlat sitt gäng från kommunens arbetsmarknadsenhet för att montera ned de svedda bockresterna.Förutom den nakna trästommen skvallrade en lätt doft av bränt och en mark täckt av sotig halm om helgens attentat då någon eller några tände eld på bocken.

– Det är roligare att ta ned den hel. Men den har klarat sig ganska länge ändå, säger Håkan Ollikkala som trodde att bocken skulle ligga risigt till redan vid lucia.I går fanns skylift och lastbil på plats när kroppen och huvudet skulle lyftas från benen. Men delarna hade frusit fast och man fick ta till en kofot för att bända loss en del träplankor innan delarna gav med sig.

– Nu ska vi besiktiga resterna och se om vi kan använda dem igen. På en del ställen har det bildats en enorm hetta men vissa delar har klarat sig bra, säger Håkan Ollikkala om trästommen som var impregnerad med flamskyddsmedel.Bockens presstaleskvinna Anna Östman sörjer bockens öde men hon räknar med att Gävle får en ny halmbock på Slottstorget nästa år. Det finns dock inga planer på att impregnera den med flamskyddsmedel.

– I år valde vi att inte göra det eftersom den blir så brun och tråkig. Vi får diskutera andra sätt att skydda den på och nu har vi ett år på oss att smida planer.

 

Mer läsning

Annons