Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit har skarvarna flyttat

Skarvarna som häckat utanför Gårdskär i Norduppland har övergett sina boplatser. Men kolonin på Båkharen i Gävlebukten växer.
Nu finns indikationer på att de uppländska skarvarna flyttat norrut.

Annons

– För några år sedan ringmärkte jag 4 000 skarvungar längs norra Upplandskusten. Nu finns det inte en enda, säger Lasse Gustafsson, naturbevakare som inventerat kustfåglar åt Länsstyrelsen i Uppsala län i flera år.

Det är havsörnarna som skrämt bort skarvarna menar han. Rovfåglarna tar både ungar och vuxna skarvar och när en koloni blir för utsatt överges den.

– Förr var det folk som förföljde skarvarna nu är det örnarna, säger Lasse Gustafsson.

Mycket tyder på att skarvarna flyttat norrut och anslutit sig till häckningsplatsen på Båkharen och omgivande öar.

– Skarvarna har mått bra längs gästrikekusten, säger Per Aspenberg, ornitolog som på uppdrag av Länsstyrelsen i Gävleborgs län räknat antalet skarvbon.

Kommer från Uppland

År 2006 räknade man till 700 bon på kolonin. Förra året hade antalet ökat till 1 200 och i år uppgick antalet bon till mellan 1 200 och 1 500.

En sådan plötslig ökning kan inte förklaras av att det fötts många ungar, utan beror snarare på inflyttning. Och i fallet med Båkharen är det sannolikt att den beror på inflyttning från Uppland.

Det har funnits flera skarvkolonier i Gästrikland, men alla utom den i Gävlebukten har havererat. Per Aspenberg menar att skarvarna även kommer att lämna Båkharen inom kort.

– Kanske inte nästa år, men inom några år kommer de att ge sig av, säger han.

Han menar att skarvarna själva försämrar sina bomöjligheter eftersom deras spillningar tar död på träden och växtligheten – det är därför öarna ser så spöklika ut. Dessutom kommer örnarna som finns i området kommer att skrämma bort dem.

– Vi har sett uppemot åtta örnar sitta i träden runt omkring, säger han. Det är märkligt och fascinerande att skarvarna väljer att stanna kvar på en sådan boplats med flockar av havsörn.

Skarven har skapat stor irritation och debatt så länge den funnits i området. Boende och fiskare gillar inte fågeln, men det är svårt att hitta en hållbar lösning för att minska bestånden.

– Det går inte att skjuta bort dem eller störa dem, då flyttar man bara problemet, menar Per Aspenberg. Man måste hitta på något som är rimligt och fungerar.

Mer läsning

Annons