Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp, vad ska vi välja?

/
  • Svåra val. I går var det öppet hus på John Bauergymnasiet. Sara Larsson och Petra Jönsson hade åkt ända från Bollnäs för att titta på skolans frisörprogram och it-mediaprogram. Senaste 2 februari är det dags att välja.
  • Har bestämt sig. Antonio Sallberg från Gävle är en av dem som vägt de olika programmen mot varandra. Nu har han bestämt sig för entreprenörsprogrammet.
  • Bergsäker mot tveksam. Matilda Joons är redan klar över att hon vill bli frisör. Linn Andersson är mer osäker och väljer en bredare utbildning i stället.

Nedräkningen inför årets gymnasieval har börjat. Vissa har redan bestämt sig, medan andra fortfarande tvekar.
Skolorna gör sitt bästa för att locka elever och i går höll John Bauergymnasiet öppet hus.

Annons

Välkomnande marschaller lyser upp vid entréerna till John Bauergymnasiets olika program. Bara på den här skolan finns fyra olika gymnasieprogram att välja mellan, så man kan förstå att många har svårt att bestämma sig. Den 2 februari ska valet vara gjort.

I entreprenörsprogrammets korridor bjuder man på salta pinna och cider. Här står Matilda Joons och Linn Andersson. Båda går i nian på Rotskärsskolan i Skutskär.

– Jag tycker det är jättesvårt att veta vad man ska välja. Det finns hur många alternativ som helst och så många olika inriktningar att välja, tycker Linn Andersson.

Nu lutar det åt samhällsvetenskapliga programmet med inriktning media, men hon tycker inte att valet känns avgörande på något sätt.

– Nej, det är inget livsviktigt val. En bra och ordentlig grund känns viktigt för mig.

Matlida Joons har haft siktet inställt på frisörprogrammet i många år så för henne var valet enkelt.

– Jag var och kollade på frisörprogrammet här, det var jättefina lokaler.

Niondeklassarna har en mängd program och inriktningar att välja mellan. Bara i den kommunala skolan finns över tjugo program och då tillkommer friskolornas alternativ.

Antonio Sallberg, som går på i nian på Engelska gymnasiet tycker att valet har varit riktigt svårt.

– Ja, för det finns så många bra program som liknar varandra, resonerar han.

Men nu har han bestämt sig för entreprenörsprogrammet.

– Det verkar toppen!

Ute i frisörprogrammets salong luktar det gott av schampo och produkter. Sara Larsson och Petra Jönsson har åkt ända från Bollnäs för att titta på skolan.

– Det är bra att få se skolan i verkligheten, så man vet om man vill flytta hit, tycker de.

Mer läsning

Annons