Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälten fick pris – men ingen har åtalats

/
  • FÖRVÅNAD HJÄLTE. Jonas fick både pris och beröm sedan han stoppat en grov misshandel i Gävle. Han till och med pekade ut gärningsmännen. Därför har han svårt att förstå varför polisutredningen ännu sju månader senare inte har lett till åtal.

Jonas Törnell fick beröm av polisen, utnämndes till Hjälte av Aftonbladet och fick civilkuragepris. Han stoppade en grov misshandel vid centralstationen och pekade ut de skyldiga. Men det hjälpte inte – ingen är ännu vare sig åtalad eller dömd.

Annons

– Andra mer prioriterade utredningar har tyvärr fått gå före, säger polisens utredare Björn Gröndal.

Den misshandel som Jonas Törnell stoppade utfördes av ett gäng ungdomar som angrep en 41-årig man på väg hem från krogen 4 april i år. Han fick en spark i ryggen när han gick ner för trappan till tunneln under centralstationen. Sedan hoppade flera av killarna på honom med slag och sparkar.

Taxichauffören Jonas Törnell såg vad som hände och stoppade misshandeln. Han skrek åt killarna, och lyckades dra in offret i bilen och köra därifrån. För det hyllades Törnell i Aftonbladets och TV4:s serie Svenska hjältar och han fick kristdemokraternas civilkuragepris.

Men Törnell stoppade inte bara misshandeln. Trekvart senare åkte han förbi brottsplatsen och fick se att samma ungdomar då hade gripits av polisen efter ett annat bråk.

– Jag gick fram till polisen som stod med dem gripna mot väggen, och sa att det var dom två som gjorde den förra misshandeln också.

Veckan efter var Törnell in på polisförhör och sa samma sak. Sedan dess har han inte hört något från polisen. Ingen har åtalats för misshandeln.

– Det känns faktiskt konstigt att inget mer har hänt på så här lång tid, säger Törnell.

Polisen är mycket medveten om att gärningsmännen bakom den senaste tidens rån i Gävle mycket väl kan vara desamma som begår den typ av oprovocerade misshandel som Törnell blev vittne till. Därför borde det vara ett prioriterat och effektivt sätt att förhindra nya brott att snabbt lagföra de skyldiga.

Men enligt polisens utredare av fallet, Björn Gröndal, är det trots det tidsbrist som har gjort att fallet har blivit liggande.

– Vi jobbade mycket med det i början, men sen kom andra mer prioriterade utredningar emellan. Och så har det tyvärr fortsatt, säger han.

Enligt polisens presstalesman Mikael Hedström är utredningen fortfarande öppen, och det finns hopp att den kan slutföras. Men det fattas fortfarande uppgifter som behövs för att åtal ska kunna väckas.

– Som jag uppfattar det finns det inget klockrent utpekande av gärningsmännen, säger han.

Det förvånar Jonas Törnell.

– Jag har hela tiden sagt att jag är hundra procent säker, säger han.

Mer läsning

Annons