Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtvården i Gävle har blivit bättre

Hjärtvården i Gävle har förbättrats. Gävle hamnar på plats 22 i en nationell rankning av hjärtvården på 74 sjukhus i landet. Det framgår av Hjärt-Lungfondens årliga Hjärtrapport

Annons

Gävle sjukhus får 5,5 poäng av 9 möjliga. Det är en förbättring jämfört med 2006 då Gävle fick 2, 5 poäng. Det framgår av det kvalitetsindex för hjärtvården som presenteras av Hjärt-Lungfonden

Hjärt-kärlsjukdomar är den grupp av sjukdomar som skördar allra flest liv i Sverige. Bara i Gävleborg dog 394 personer i hjärtinfarkt under 2006. Forskning kring nya behandlingsmetoder har lett till att fler överlever, men det finns en rad områden inom hjärtvården där variationerna mellan olika sjukhus fortfarande är stora, trots att de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård är tydliga. Det visar ny statistik från de svenska hjärt-kärlregistren som Hjärt-Lungfonden presenterar i en färsk rapport. Jämfört med 2006 har hela 51 sjukhus av 74 förbättrat sin hjärtvård.

– Det är glädjande att så många sjukhus har förbättrat sin hjärtvård. Men det finns fortfarande stort utrymme för förbättringar. Om sjukhusen följde de nationella riktlinjerna för hjärtvård i högre grad skulle vi kunna rädda fler liv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nästan en tredjedel av landets sjukhus hamnar under den lägstanivå på 4,5 poäng som anses motsvara en acceptabel hjärtvård. Elva sjukhus har blivit sämre jämfört med 2006.

– Fortfarande når 29 sjukhus inte upp till en acceptabel lägstanivå. Vad som är orsakerna till detta måste vi titta närmare på och det måste naturligtvis sjukhusen själva också göra, säger Roger Höglund, informationschef på Hjärt-Lungfonden.

Mer än en miljon svenskar lider av hjärt-kärlsjukdom i dag och hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige. Akut kranskärlssjukdom är den vanligaste orsaken till akut sjukhusvård och en lika vanlig dödsorsak hos båda könen som alla cancersjukdomar tillsammans. Hjärtrapporten är en årlig sammanställning över statistik och aktuell forskning inom hjärt-kärlområdet.

Mer läsning

Annons