Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga hyror på nya äldreboendet på Gävle strand

/
  • Det byggs för fullt på Gävle strand. Ett av byggena som ska stå klart i april är det nya äldreboendet.

Omvårdnadsnämnden har beslutat om hyrorna för rummen på Gävle strand dit de boende på Sofia Magdalena ska flytta.
Pensionären med den lägsta garantipensionen kommer inte att märka någon ekonomisk skillnad men däremot den som har högre pension.

Annons

I två omgångar ska de 60 pensionärerna som i dag bor på Sofia Magdalena flyttas till det nybygga äldreboendet på Gävle strand. Orsaken är att Sofia Magdalena behöver rustas. Flytten innebär att pensionärerna går från lägenheter på 21 kvadratmetern inklusive badrum till 31 kvadratmeter, en ökning med ungefär 50 procent.

LÄS OCKSÅ: Rose, 77, flyttar till Gävle strand: "Det blir trevligt men jag vill ha personalen med mig"

På det nya äldreboendet blir det högre hyror men i praktiken innebär det ingenting för garantipensionären som bara har 6900 kronor efter skatt i månaden. Hon eller han får precis som i dag kvar garantibeloppet på 2711 kronor i månaden till andra utgifter förutom mat och boende. För den som har en högre pension blir det en stegrande kostnad upp till en pension på 17000 kronor i månaden, där det finns en brytpunkt.

MER LÄSNING:Vårdpersonalen oroas över flytten: "Jag vill inte hamna inom hemtjänsten"

Rolf Hammar, ekonomichef inom Omvårdnad Gävle, förklarar gången vidare.

– Gavlegårdarna har byggt äldreboendet på Gävle strand. Vi hyr de fyra första våningarna och de har kvar den översta våningen som de hyr ut som vanliga hyreslägenheter. Våra kunder hyr alltid i andra hand av oss.

Hammar har räknat på hur mycket man behöver ta ut för att täcka kostnaden för nyproduktion. Sedan 2013 hade Omvårdnad Gävle en överenskommelse med Hyresgästföreningen Aros-Gävle om en högsta hyresnivå på 1500 kronor kvadratmetern. Hammar säger att det inte går med den summan, det blev heller ingen förhandling med hyresgästföreningen om hyresnivån. En enig omvårdnadsnämnd har i stället bestämt nivån till 1800 kronor kvadratmetern.

– Alternativet vore att kommunen med skattemedel sköt till mellanskillnaden, säger Rolf Hammar.

ÄNNU MER LÄSNING: Stor flyttkarusell för äldre och funktionshindrade i Gävle - personal får söka om sina jobb

Mer läsning

Annons