Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högljudda parolleri gemensamt tåg

Vänsterpartister, syndikalister och miljöpartister gjorde i år gemensam sak på 1 maj.
Totalt närmare 140 personer tågade för arbete åt alla, ett fritt Palestina och mer makt åt skogen.

Annons

Demonstranterna samlades på Södermalmstorg för att repa in slagord under vänsterpartisten Björn Öbergs ledning.

Allt från klassiker som ”Ropen skalla, arbete åt alla” till nyare ”Ta från bonusdirektörer – ge till dem som nu behöver” och ”Slut med högerns fiffel och pussel, skicka en kritiker till Bryssel”.

Uppvärmningen gav uppenbarligen också reslutat. Det var sedan ett ovanligt högljutt tåg som marscherade via centrala Gävle upp till Stenebergsparken på Brynäs.

Där väntade musikunderhållning, korvgrillning och naturligtvis tal. Bland annat av riksdagsledamoten Ulla Andersson (V).

Hon började dock med att citera en socialdemokrat – Olof Palme – och hans 1 maj-tal från 1979 efter tre år med en borgerlig regering. ”De har inte bara ätit upp vad som fanns på bordet. De har tömt skafferiet, ätit sig igenom visthusboden, låtit åkrarna stå i träda och tuggat sig igenom andra länders bankmatsalar på kreditkort utställda på de svenska skattebetalarna”.

– Det är likadant i Sverige i dag, konstaterade Ulla Andersson.

Hon kritiserade alliansregeringen för att ha skapat ett Sverige där inkomstskillnaderna är de största på 30 år och där höginkomsttagarna belönas med skattesänkningar medan de arbetslösa, sjuskrivna och pensionärerna får betala.

– Det är för jävligt rent ut sagt att man skattebestraffar sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Regeringen fick också en rejäl känga för att stå alltför passiv medan kommuner och landsting måste göra sig av med personal inom vård, skola och omsorg.

Att man inte anser sig ha råd med de 5 miljarder kronor som skulle kunna rädda 10 000 kommunala jobb samtidigt som man skänkt skatter för 100 miljarder kronor de senaste åren.

– Men ett bidrag har de infört. Ett överklassbidrag för att högavlönade män inte själva ska behöva skura sina toaletter, konstaterade hon.

Mer läsning

Annons