Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre löner till sjuksköterskor

Landstinget Gävleborg och vårdförbundet har kommit överens om ett lokalt löneavtal.


Det ger sjuksköterskor och biomedicinska analytiker en löneökning på 10 procent de kommande två åren.


Det är tre procentenheter mer än vad det centrala avtalet – som blev resultatet efter vårens strejk – hade gett.

Annons

– Det är ett steg i rätt riktning för att uppvärdera våra yrken. Men naturligtvis hade vi önskat oss mer, säger Gunilla Nordström, vårdförbundets ordförande i Gävleborg.

Det krävdes över en månadslång strejk innan vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting i slutet av maj kunde komma överens om ett nytt löneavtal. Ett centralt avtal som bestämmer en miniminivå för hur mycket lönerna ska höjas de kommande åren.

Men därefter har man i respektive landsting även förhandlat om lokala löneavtal och nu har man lyckats komma överens i Gävleborg.

Det blir ett tvåårigt avtal som ger ett lönelyft på 10 procent. Det kan jämföras med det centrala avtalet som ger 7 procent.

För landstingets del innebär det har att löneökningarna kommer att kosta 30 miljoner mer per år än om man gått enligt det centrala avtalet.

– Vi har beslutat att vi vill prioritera sjuksköterskegruppen eftersom de sett till sin utbildning har en förhållandevis låg lönenivå. Vi måste också se till att vi har konkurrenskraftiga löner så att vi kan rekrytera personal, förklarar landstingets förhandlingschef Elisabeth Ullström.

Avtalet här ligger också i ungefär samma nivå som de avtal som man kommit överens om på andra håll i landet.

Däremot hade vårdförbundet hoppats att den höjning av lägstalönen som finns i det centrala avtalet skulle tas utanför 10-procentspotten. Men det fick man inte igenom.

Totalt handlar det om ungefär 2 400 personer – sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker – som berörs av det nya avtalet. Det betyder dock inte att alla de får ett lönelyft på 10 procent.

Pengarna ska i första hand gå till att höja de lägsta lönerna och till de som vidareutbildat sig till specialister.

– Men ingen ska gå lottlös ur det här, alla kommer att få något men det blir mer för en del och mindre för andra, säger Gunilla Nordström.

Mer läsning

Annons